Szerző: Bizó Dániel

2008. március 20. 16:26

Szinte fájdalommentes SPARC-migráció x86-ra a legújabb QuickTransittal

Költséghatékonyabb Intel vagy AMD processzorral szerelt szerverre migrálhatóak a Solaris/SPARC platformra írt alkalmazások immár anélkül, hogy a Solaris operációs rendszert le kellene cserélnünk. Az ezredfordulón alapított Transitive a napokban jelentette be következő QuickTransit termékét, mellyel immár Solaris/SPARC binárisok futtathatóak Solaris/x86-64 platformon is, mindenféle módosítás nélkül -- a szoftver megkapta a Sun Solaris minősítését is.

[HWSW] Költséghatékonyabb Intel vagy AMD processzorral szerelt szerverre migrálhatóak a Solaris/SPARC platformra írt alkalmazások immár anélkül, hogy a Solaris operációs rendszert le kellene cserélnünk. Az ezredfordulón alapított Transitive a napokban jelentette be következő QuickTransit termékét, mellyel immár Solaris/SPARC binárisok futtathatóak Solaris/x86-64 platformon is, mindenféle módosítás nélkül -- a szoftver megkapta a Sun Solaris minősítését is.

A Transitive futásidejű fordításra épülő technológiája már számos szoftverben megtalálható, így például az Apple számítógépeinek migrációját is segítette PowerPC-ről x86-ra azáltal, hogy az eredetileg Mac OS/PowerPC-re írt alkalmazások némi teljesítménycsökkenés árán ugyan, de futottak Mac OS/x86 konfigurációkon, míg az Apple vagy a független szoftverfejlesztők nem portolták azokat -- de a Transitive megoldása biztosítja, hogy az IBM System p Linux partíciói akár x86-os Linux kódot is futtathatnak, de az SGI IRIX/MIPS-Linux/Itanium migrációját is támogatja.

Nem csak partnerei számára biztosít azonban technológiát a vállalat, QuickTransit néven kereskedelmi szoftverként is megvásárolhatóak megoldásai. Eleddig, vélhetően főként az Intel támogatásának hatására, a Solaris/SPARC képezte a kiszemelt forrásplatformot: már négy évvel ezelőtt demonstrálta a Solaris/SPARC alkalmazások futtathatóságát Linux/Itaniumon, majd ezt a Linux/x86-64 kombóra is kiterjesztette. Az Intel ezt kihasználva természetesen jópárszor elsütötte, hogy a legnagyobb teljesítményű Solaris/SPARC konfiguráció Itanium-alapú.

A QuickTransit for Solaris/SPARC to Solaris/x86-64 előnyének az bizonyulhat sok felhasználó számára, hogy nem szükséges Linuxra váltani ahhoz, hogy x86-os gépek váltsák fel a SPARC dobozokat -- az átállás a lehető legfájdalommentesebb, megtartható a Solarisos környezet a rendszergazdák számára már ismert felügyeleti eszközökkel. A Transitive technológiájából fakadóan az alkalmazások nem egy elszigetelt konténerben futnak, hanem az operációs rendszer "natív" környezetében, a felhasználói térben, a natív kóddal bíró szoftverekkel teljesen megegyezően, így használatuk és menedzselésük sem különbözik.

[+] A QuickTransit technológiájának működése

Mivel a technológia platformagnosztikus, a jövőben további migrációs irányok megnyitása is várható. A közleményben a Transitive bejelentette egyúttal azt is, hogy a Sunnal közösen vizsgálják x86-os szoftverek SPARC-on való futtatásának lehetőségét is, és egy ideje munkálatok folynak a z/OS kódok Linux/Itaniumra mozgatásával kapcsolatban is. Bár az alkalmazások virtualizált futtatása felvet tesztelhetőség- és hibakeresésbeli kérdéseket, a HWSW úgy tudja, hogy már üzemelnek teszt- vagy éles szerverek, melyek Solaris/SPARC kódot futtatnak Linux/Itanium alapokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról