:

Szerző: Bizó Dániel

2008. március 5. 12:50

Hatalmas érdeklődés közepette rajtolt el Magyarországon a Windows Server 2008

Magyarországon ezekben a percekben indítja útjára következő generációs Windows szerverét a Microsoft. A Windows Server 2008 hazai bejelentését láthatóan rendkívül nagy érdeklődés övezi, a résztvevők állva és a lépcsőkön ülve, rossz szóviccel élve mondhatni hősiesen hallgatják a nyitó előadásokat, miután színültig telt a Palace Lurdy legnagyobb terme.

[HWSW] Magyarországon ezekben a percekben indítja útjára következő generációs Windows szerverét a Microsoft. A Windows Server 2008 hazai bejelentését láthatóan rendkívül nagy érdeklődés övezi, a résztvevők állva és a lépcsőkön ülve, rossz szóviccel élve mondhatni hősiesen hallgatják a nyitó előadásokat, miután színültig telt a Palace Lurdy legnagyobb terme.

Alapos munka

A globális amerikai rajtot követően ma Magyarországon is elindult hivatalosan a Windows Server 2008, valamint a zászlóshajóval egyetemben a SQL Server 2008 adatbáziskezelőt és Visual Studio 2008 fejesztőkörnyezetet is bejelentették. Gál Tamás, a Microsoft Magyarország Windows 2008 szakmai vezetője szerint az 5 év fejlesztést maga mögött tudó Windows Server 2008 rendkívül alapos, nagyjából két évnyi nyúzást követően kerül élesítésre, a bétaprogramban rengetegen vettek részt, és a bétatesztelés igen pörgősnek bizonyult. A cég bejelentése szerint az előzetesek kipróbálásával, észrevételeivel, visszajelzéseivel világszerte összesen 3 millió vállalat kapcsolódott be a termékek fejlesztésébe.

Gál elmondta, a rengeteg újdonságot felvonultató új szerverplatform a Vista SP1-gyel közös kódbázisra alapoz, vagyis már gyárilag tartalmazza azokat a frissítéseket -- a WS08 névjegye is egyes szervizcsomagot mutat a gyári telepítést követően. A lokalizált változat március 19-én kerül gyártásba, és április elsejétől hozzáférhető volumenlicencelési konstrukcióban. A nyitó előadáson megjelent ügyfélreferenciák alapján már itthon is több éles rendszer üzemel Windows Server 2008 alapokon, köztük például a freeblog.hu is, mely érdekes módon egyetlen kétmagos Opteron processzorral szolgálja a napi több tízezer látogatót és több százezer lekérést -- a statikus fájllekérésekkel együtt elhangzott a milliós nagyságrend is. A Visual Studio 2008 szintén hamarosan elérhetővé válik, az SQL Server 2008-ra azonban még néhány hónapot várni kell.

A hosszadalmas, publikus tesztelési fázisból következik, hogy a WS08 régóta ismert, így maga a bejelentés technikai oldalról már igen nehezen szolgálhat újdonsággal -- ha mégis tartogatott volna valami váratlan meglepetést a Microsoft, arra valószínűleg a múlt heti Los Angeles-i rajton fény derült volna. Az új szerver Windows nyolcféle változatban kapható majd: a Standard, Enterprise és Datacenter Hyper-V virtualizációval, vagy anélkül hatot tesz ki, ezenkívül van még Web Server és Itanium Edition is. Frissítési útvonalat a WS03 Standard változatok számára a WS08 Standard és Enterprise, a WS03 Enterprise számára a WS08 Enterprise, míg a Datacenter számára az új Datacenter szolgáltat. A WS03 Web Server és az Itanium Edition nem frissíthető, ott migráció szükséges.

Bizalomépítés a biztonságon keresztül

Ahogyan az amerikai bejelentés alkalmával, úgy a budapesti nyitóbeszédekben is hangsúlyozták, hogy a WS08 fejlesztéseinek fókuszát a kiemelten a biztonság és rendelkezésre állás képezte. Mint elhangzott, a Microsoft szoftvereiket a múltban sok kritika érte a sebezhetőségek miatt, ami nagyrészt azok elterjedtsége magyaráz: a támadók és a média figyelme egyaránt a cég termékeire irányulnak, így a biztonsági rések és hibák mindig gyorsan és nagy publicitást nyertek.

A biztonság szem előtt tartása már a telepítésnél megkezdődik, mikor azokat a komponenseket installálja csak a rendszer, melyekre szerepe alapján szüksége lesz -- ennek az elvnek egyik szélsőséges formája a Server Core telepítés, mikor alig néhány alapszolgáltatás (DNS, DHCP, tartományvezérlő, fájlszerver) kerül a rendszerbe. A csak parancssorból vezérelhető Server Core nem csak a támadási felületet minimalizálja, de gépigénye is igen szerény, ráadásul a kevés összetevő miatt a hiba lehetősége és a frissítés gyakorisága is csökken -- vagyis egyszerű és olcsó üzemeltetni.

[+] A Windows Server 2008 újdonságai

További biztonsági funkciók, mint a csak olvasható tartományvezérlő (RODC), vagy a belső hálózatot a potenciálisan veszélyt jelentő gépekkel szemben védő Network Access Protection annak felismeréseként született, hogy az IT-rendszereket nemcsak a határvonalon, a külső és belső hálózat határánál kell védeni, hanem a belülről érkező támadásokkal szemben is -- megbukott a lakópark modell, ahogyan a Microsoft fogalmaz. A WS08 ezenkívül az IIS7 révén nagyteljesítményű PHP-, Perl- és Ruby-futtatási környezetet, egyszerűbb felügyeletet és fejlett virtualizációs képességeket is ígér, melyekkel teret nyerhet a Linux disztribúciókkal szemben is, ami a jelenlegi hazai tendenciák alapján kifejezetten igaz lehet Magyarországon.

A CDW által nemrég megkérdezett mintegy 800 informatikai döntéshozó 49 százaléka szerint a megnövekedett biztonság a WS08 legnagyobb vonzereje, ezen kívül a legvonzóbb tulajdonságok a gyorsabb és egyszerűbb telepítés és konfigurálás (41%), a könnyebb adminisztráció (40%). A megkérdezettek 48 százaléka ugyanakkor tart a szoftverhibáktól, 25 pedig az alkalmazásai támogatottságáért aggódik; 19 százalék számára pedig nem világosak a Windows Server 2008 várható előnyei. A válaszok alapján a szervezetek 63 százaléka tervezi valamikor a jövőben bevezetni a Windows Server 2008-at, de a megkérdezettek 18 százalékánál már meg is kezdődött az átállás, vagy legalábbis a migráció tervezése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról