Szerző: Bányai György

2008. március 5. 15:44

Több terabájtos noteszmerevlemez készülhet a Sony új technológiájával

A Sony új technológiát jelentett be a hét elején, amely az előzetes számítások szerint ötszörös adatsűsűséggel kecsegtet. A fejlesztési fázisban lévő megoldás a mai merevlemezeinek általánosan elterjedt, mágneses elven működő író-olvasó fejeét cserélné le az adathordozó lemeztányérok módosítása mellett.

[HWSW] A Sony új technológiát jelentett be a hét elején, amely az előzetes számítások szerint ötszörös adatsűsűséggel kecsegtet. A fejlesztési fázisban lévő megoldás a mai merevlemezeinek általánosan elterjedt, mágneses elven működő író-olvasó fejeét cserélné le az adathordozó lemeztányérok módosítása mellett.

Ha a Sony technológiája ma piacérett lenne és égbekiáltó hátrányokkal sem járna, nem is hallhatnánk korunk 2,5 hüvelykes gigászi, félterabájtos notebook-meghajtóiról, vagy SSD megoldásairól, ezeket a gyártók csak fű alatt, különösebb hírverés nélkül dobnák szemlesütve piacra. A Sony mágneses-optikai elven működő fejlesztése megötszörözné a lemeztányérokon elérhető adatsűrűséget, lehetővé téve az akár 2,5 terabájtos adattárolókkal szerelt noteszgépek forgalomba hozatalát.

Az egyelőre csak tervasztalon létező technológia a hagyományos mágneses író-olvasófejeket váltaná fel a magneto-optikai elven működő fejekkel, amelyekkel a Sony számításai szerint egy terabit (125 gigabájt) adatot lehetne egyetlen négyzethüvelyknyi helyre rögzíteni. Egy 2,5 hüvelykes meghajtó több tányérjának esetében ez 2,5 terabájt hasznos kapacitásnak felel meg.

A Sony részéről nem meglepő, hogy a kapacitás növelésének kulcsát a mágneses-optikai technológiában látja, hiszen a korábban szebb napokat látott, a vállalat rossz döntéseinek következtében élőhalottá vált Minidisc rendszer is ezt a megoldást alkalmazza a bitek tárolására. Az 1992-ben, a Sony MZ-1 walkmannal bemutatkozó, 64 milliméteres lemeztányérral rendelkező Minidisc lemezeken 165 megabájtnyi tömörített zenei állomány, vagy 140 megabájtnyi adat (hétköznapi MD lemezektől eltérő adathordozón) tárolható.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Ezt terjesztette ki 2004-ben a HiMD formátum, amely egy gigabájtnyi adat tárolásának lehetőségét, és a korábbi "sima" MD lemezek 300 megabájtra formázásának képességét kínálta. Ne felejtsük, ezek jópár éves fejlesztések eredményeképp született cserélhető lemezes megoldások, légmentesen és fixen beépített változatok esetében jóval nagyobb adatsűrűség is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról