Szerző: Bányai György

2008. március 17. 12:44

Hamarosan megvásárolhatók lesznek az első folyadéklencsés mobilok

A Varioptic a Seiko Instruments-szel közösen mobiltelefonokba építhető folyadéklencsés kameramodulok fejlesztésébe kezd. Az Arctic 314 és az Arctic 416 modulok már az év harmadik negyedévétől elérhetővé válhatnak.

[HWSW] A Varioptic a Seiko Instruments-szel közösen mobiltelefonokba építhető folyadéklencsés kameramodulok fejlesztésébe kezd. Az Arctic 314 és az Arctic 416 modulok már az év harmadik negyedévétől elérhetővé válhatnak.

A Varioptic megoldása a többek között merevlemez-részegységeket, nagyformátumú tintasugaras nyomtatókat, kondenzátorokat, illetve gombelemeket előállító Seiko Instruments által kerülhet a mobiltelefonokba, utóbbi gyáregységében a harmadik negyedévtől kezdődhet a tömegtermelés, havi 500 ezer kezdeti darabszámmal, amely később jelentősen tovább emelhető a piaci igények függvényében. A gyártósorokról egy helyett rögtön két típus gördülhet le, amelyek közül az Arctic 314 a 0,33 hüvelykes, az Arctic 416 pedig a kisebb fizikai méretekkel rendelkező 0,25 hüvelykes képérzékelőkkel szerelhető egységbe. Mindkét modell képes öt megapixeles felbontásig kiszolgálni e szenzorokat.

Az optikában a két üveglencse között olaj és víz található, amelyek nem keverednek egymással, formájuk, fénytörő pontjuk pedig elektromos áram stimulásával változatható. Így egy olyan optikai lencsét kapunk, melynek fókusztávolsága elektromos árammal, mozgó alkatrészek nélkül változtatható. A Varioptic jó optikai minőséget, a látható fénytartományban teljes átlátszóságot, gyors reakcióidőt és nagy stabilitást ígér, olcsón előállíthatóan.

Varioptic Arctic 314
Varioptic Arctic 314

A folyadéklencsék számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos optikákkal szemben, amelyek közül első helyen áll a kisebb méret, a csekély energiafogyasztás, valamint az alacsonyabb előállítási költség is, de mindenképp ide sorolható a széles hőmérséklettartományban tapasztalható megbízható üzem, de még a fókuszálás gyorsasága is -- utóbbi természetesen az optika mellé párosított elektronikán is múlik -- amelynek segítségével videofelvételek közben is elérhető a folyamatos, filmfelvétel közben működő élességállítás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról