Szerző: zimi

2008. március 20. 11:54

Mostan szilárd tintákról álmodom: Xerox Phaser 8560 nyomtató

Tintasugaras, vagy lézer -- ez a két alternatíva él az emberek többségének tudatában, ha nyomtatási technológiákról van szó. A Xerox Phaser 8560 olyan technológiát alkalmaz, mellyel meglepően alacsonyan tarthatók a költségek, minőségalku nélkül.

[HWSW] Tintasugaras, vagy lézer -- ez a két alternatíva él az emberek többségének tudatában, ha nyomtatási technológiákról van szó. A Xerox Phaser 8560 olyan technológiát alkalmaz, mellyel meglepően alacsonyan tarthatók a költségek, minőségalku nélkül.

A Tektronix cégtől láthattunk először olyan irodai készülékeket, melyek szilárd tintás technológiával dolgozva produkáltak a lézernyomtatóknál élőbb, kontrasztosabb nyomatokat. A Xerox a Tektronix megvásárlása után továbbfejlesztette a technológiát, hogy ma már nem csak a színek, hanem a kontúrok és a részletgazdagság tekintetében is versenyképes alternatívával árnyalhassa a nyomtatópiacot.

Szilárd, de mennyire?

Noha a szilárd tintás készülékek pontosan úgy néznek ki és hasonlóan is viselkednek, mint az azonos teljesítményű lézernyomtatók, azért néhány lényeges eltérést mutatnak a nyomtatási eljárás részleteiben. Először is, mint arra a név is utal, itt szilárd tintát alkalmaznak, nem folyékony festéket és nem tonert (port), mint a tintasugaras, illetve lézernyomtatók esetében. A festőanyag egyfajta színezett viasz, tapintása a gyertyához vagy a zsírkrétához hasonlítható. A készülék egy menetben viszi fel a négy festékből (fekete, cián, bíbor és sárga) összeállított képet egy forgó dobra, ezért a színes és a fekete fehér nyomtatási teljesítmény között nincs eltérés.

Nyomtatásról lévén szó szkeptikusak lehetünk a környezetvédelemi kérdéseket illetően, hiszen papírra dolgozunk, ez a papír pedig rövid ügyviteli életútja végén az irattárban vagy szemétben, jó esetben újrafeldolgozóban landol. Nem mindegy azonban, hogy a kellékanyagok pótlásakor mekkora terhet rovunk környezetünkre, ebben élenjáró a szilárd tintás technológia. A szilárdtintás technológia esetében nem egy komplex, rövid élettartamú hengerrel egybetervezett műanyag kazettát kell vásárolnunk, mint sok gyártónál, hanem egy viasz "kockát", amit a betápláló nyílásba kell csak helyeznünk és a nyomtató beforgatja a rendszerbe. A csomagolás tehát minimális és nincsenek rövid élettartamú kopóanyagok, tehát nem kell szinte semmit kidobnunk.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy vannak lézernyomtató-gyártók, akik ultratartós alkatrészek beépítése révén eldobható kazetta nélkül oldották meg a toner utánpótlást. Ezekben csak egy olcsó műanyag tartályt kell kidobnunk, amiben a festékanyagot forgalmazzák, így kevésbé környezetszennyezőek. Kezelhetőség szempontjából ez azonban hátrányt is jelenthet, a feltöltés ugyanis körülményesebb, könnyebben kiszóródhat a festékpor, mint a kompakt megoldásoknál. Igaz, ami igaz, a viaszdarab behelyezése egyszerűbb és "környezetbarátabb" is.

Finom, zsírkrétarajz-szerű tapintást és egy kis extra fényességet ad a papír felületén a szilárd tinta. Ennek nagyon nagy fedőképessége és kontrasztja miatt esztétikai hatásán túl megvan az az előnye, hogy nem kell feltétlenül ultra fehérített papírt használnunk, akár újrafeldolgozott papírra dolgozva is kicsivel jobb hatást érhetünk el, mint lézernyomtatókkal.

Phaser 8560DN

Egy középkategóriás munkacsoportos nyomtató, a Xerox Phaser 8560 járt szerkesztőségünkben, mely viszonylag kis volumenű vállalati készülék és emellett jól demonstrálja a technológia lehetőségeit -- és korlátait. Mérete nem túl nagy, semmivel sem terebélyesebb, mint egy hasonló erejű lézeres modell. Névleges nyomtatási sebessége 30 lap színesben és fekete fehérben is, terhelhetősége havonta legfeljebb 85000 oldal. Felbontása 2400 dpi-nek felel meg, USB 2.0 és Ethernet 10/100 csatlakozást építettek ki rajta. Alapkiépítésben 625 lapos papíradagoló fiók található benne, mely további két egységgel bővíthető. Az extra vastagságú médiák és borítékok számára különadagoló hajtható ki, ami akár 100 normál másolópapírnak is helyet adhat. Mechanikailag igen strapabíró, dokumentációja 220 gramm/négyzetméter tömegű papírok (pl. névkártya) használatát is megengedi. Nem mellékes a modellbe épített duplex egység, azaz automata lapfordító, amivel kényelmesen kihasználhatjuk a papír mindkét oldalát.

Xerox Phaser 8560DN

A tesztnyomatokat vizsgálva megállapítható, hogy kiváló fedettséget és kontrasztot, jó kontúrokat és részletességet biztosít a készülék, és már alapbeállításokkal jó eredményt ad a legtöbb dokumentumtípussal. A printer ismeri a PCL és PostScript nyomtatónyelveket is, az utóbbi meghajtóprogrammal több beállítási lehetőséget kapunk. Ezek között szerepel a nyomtatás fotókhoz optimalizálása, a Phaser 8560DN A4-es, normál papíros fényképnyomatait nyugodt szívvel bekeretezhetjük és falra függeszthetjük, még bőrszíneknél is nagyon jó hatást keltenek. Természetesen közelről tetten érhető a pontszórás, de egy nagyságrenddel jobb hatást kapunk, mint amit ebben az árkategóriában megszokhattunk. Megfelelő szögben nézve felfedezhető a festékanyag rétegződése, de ez nem gyengíti az eredményt.

Rengeteg irodai beállítást és biztonságos, pinkóddal védett nyomtatási módokat is kínál a Phaser 8560DN, még merevlemezzel is bővíthető. Színegyeztetés terén elkényezteti a felhasználót a PostScript meghajtóprogram, nem csak sRGB és ICM, hanem a nyomdai (CMYK bontású) profilok is rendelkezésre állnak (például SWOP press, Euroscale, ISO, SNAP, Japan), támogatja a direkt szín (spot color) nyomtatás előkészítését is. Teljesen támogatott tehát az irodákban használatos színkezelés és a nyomdai proof is.

Sebesség, késlekedés, bemelegedés

A Phaser nagyon hosszú ideig melegen tartja a puskaport (viaszt), hogy viszonylag hamar elindulhasson, ilyenkor méréseink szerint 10 másodpercen belül megkapjuk az első oldalt. Hosszú tétlenség után azonban ha nem is áll le egészen, de visszavesz a fűtésből és ekkor fél percet is várnunk kell az első lap megérkezésére. Teljesen hideg állapotból, beüzemelés után 3 és fél percen át fűtött fel, ezt azonban csak egyszer mérhettük. A napi munka során előbb ki fog érni az első lap, mint hogy elérnénk a szomszéd szobában álló készüléket.

Nagyon gyors a 600 MHz-es processzor, erős a mechanika, így az oldal összetettségétől nemigen függ a termelékenység. Mint táblázatunkban látható, a 10 oldalas monokróm szövegdokumentum és az összetett, színes irodai kiadvány között nem feltétlenül van különbség és a duplex használata sem lassítja végletekig a készüléket. A Phaser masszívan megy előre mindenféle irodai feladatnál.

Xerox Phaser 8560DN Nyomtatási idő (sec)
Tesztoldal hideg állapotból 226
10 oldal fekete-fehér szöveg 67
10 oldal fekete-fehér szöveg DUPLEX 84
10 oldalas színes PDF 84
10 oldalas színes PDF DUPLEX 101

Költségek

Általában nettó 26-30 ezer forint körüli áron vehetünk meg egy-egy nagykapacitású festékkazettát a konkurens gyártók lézernyomtatóihoz ebben a kategóriában, tehát viszonylag nagy összeg kiadásával kapunk hosszabb távon alacsony költségeket. A Phaserhez barátságos adagokban (3000 színes/6000 fekete oldal) szerezhető be a kellékanyag nettó 16000 forint körüli áron, így nem jelent akkora érvágást egy-egy beszerzés. A fő szempont mégis inkább az, hogy a 30000 oldalanként cserélendő kellékanyagtálca közel 30 ezres nettó árát beleszámolva is csak nettó 3,61 forintba kerül egy monokróm, 19,5 forintbba pedig egy CMYK színes A4-es szövegoldal (5% fedettség színenként).

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a festőviaszt állandóan folyékonyan kell tartani, ami folyamatos fűtést igényel. A gyártó 43 wattban adja meg a Phaser 8560DN alapfogyasztását, ami több mint kétszerese egy lézerének, így évente mintegy 12 ezer forint többletköltséggel számolhatunk lakossági tarifán. Legalábbis, ha nem számítjuk, hogy nyomtatás közben lényegesen kevesebbet eszik a Phaser, mint egy lézernyomtató, azaz ennél kevesebb lesz a különbség a villanyszámlán. Nem árt azt sem tudni, hogy minden kikapcsolás után ki kell takarítania a "befagyott" viaszt a rendszernek, ami erősen növeli a költségeket, ezért javasolt soha le nem állítani a gépet, ez már óvatosságra intő vonása a technológiának.

Amire vigyázni kell: kinek megfelelő?

Kiváló konstrukció, mégsem ajánlható bárhova egy szilárd tintás nyomtató. Olyan helyeken érvényesül a kedvező kellékanyag-költség, ahol folyamatosan nyomtatnak jelentősebb mennyiségeket. Nyugodtan elbír a készülék egy 15 fős irodával, havi több tízezer (legfeljebb 85 ezer) oldalig. Viszont ha kifejezetten a viaszos hangulatra hajtunk, feleslegesen vásárolnánk szilárdtintást 2500-3000 oldal havi terhelés alatt, de három éven belül érezhető megtakarításhoz inkább havi 6000 oldal a minimum. Havi 20 ezer oldalas terhelésnél azonban már mintegy kétmillió nettó forintot spórolhatunk a három éves amortizációs időszak alatt több versenytárshoz viszonyítva is, ha minden kellékanyagot és a készülék jelenleg nettó 229 ezer forintos árát is figyelembe vesszük.

A készüléket a C-Enter Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról