Szerző: Bizó Dániel

2008. március 17. 12:10

Számítási hibát okoz az Excelben egy múlt keddi biztonsági frissítés

Négy biztonsági frissítést tett közzé Office alkalmazáscsomagjához múlt héten a Microsoft, melyek kritikus biztonsági réseket foltoztak a különböző komponensekben, köztük az Excelben is. Az egyik javítás azonban az Excel 2003-as verziójában hibát okozhat a számításokban, hívta fel a figyelmet a Microsoft.

[HWSW] Négy biztonsági frissítést tett közzé Office alkalmazáscsomagjához múlt héten a Microsoft, melyek kritikus biztonsági réseket foltoztak a különböző komponensekben, köztük az Excelben is. Az egyik javítás azonban az Excel 2003-as verziójában hibát okozhat a számításokban, hívta fel a figyelmet a Microsoft.

A Microsoft csütörtökön jelezte először, hogy az MS08-014 biztonsági frissítés, mely távoli kód végrehajtását lehetővé tévő réseket foltoz be az Excel 2000 SP3, 2002 SP3, 2003 SP2 és 2007 verzióiban (a 2003 SP3 és 2007 SP1 nem érintettek), számítási hibát okoz a 2003-as Excelben. A hiba akkor lép fel, mikor egy makró valósidejű adatforrást használ egy cellatömbhöz. A hiba visszatérési értéke jellemzően 0, jegyzi meg a vállalat.

A Microsoft természetesen már dolgozik a javításon, egyelőre azonban semmi további konkrétumot nem ad annak várható megjelenésével kapcsolatban. A problémát tárgyaló cikk utoljára március 14-én, pénteken került frissítésre. Bill Sisk a Microsoft Security Response Center blogon azt úgy fogalmaz, hogy a csapat teszteli a javítást, és kiadja, mikor megfelel a széleskörű terjesztés minőségi követelményeinek. Hogy a MS08-014 frissítés alá tartozó 7 foltozás közül melyik okozza a hibát, azt nem közölte a vállalat. Szintén adódik a kérdés, hogy a résekkel nem rendelkező Excel 2003 SP3 esetében jelentkezhet-e a hiba -- érdemes lehet tesztelni.

Addig a vállalat azt javasolja, hogy a probléma megkerülésre érdekében az ilyen funkciót alkalmazó makrókat nem tömbben, hanem a cellákra egyesével futtassák le, és ellenőrizzék le az eredményeket. A Real Time Data segítségével a táblázatokba valós időben húzhatunk be adatokat külső forrásokból, akár weboldalakról is. A számítási hiba ellenére a Microsoft a biztonsági kockázat súlyossága miatt azt javasolja, hogy még az ilyen funkciót alkalmazó Excel 2003 SP2 felhasználók is telepítsék azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról