:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 7. 13:15

Power6 processzoros blade szervert tervez az IBM

A Power6 processzorra épülő rackszervereket követően blade szerverrel is jelentkezik jövőre az IBM. Jelenleg a cég kínálatában az x86, PowerPC 970 és Cell chipes blade-ek szerepelnek, a Power6-alapú blade szerverek megjelenésétől azt várja az IBM, hogy a vállalatok a nagy teljesítményt és megbízhatóságot igénylő alkalmazásaikat is egyre nagyobb arányban futtatják majd a vékony kiszolgálókon.

[HWSW] A Power6 processzorra épülő rackszervereket követően blade szerverrel is jelentkezik jövőre az IBM. Jelenleg a cég kínálatában az x86, PowerPC 970 és Cell chipes blade-ek szerepelnek, a Power6-alapú blade szerverek megjelenésétől azt várja az IBM, hogy a vállalatok a nagy teljesítményt és megbízhatóságot igénylő alkalmazásaikat is egyre nagyobb arányban futtatják majd a vékony kiszolgálókon.

Linux, AIX, i5/OS is fut rajtuk

Ezt a felhasználási területet erősíti, hogy a Power6 processzoros blade szervereken nem csak Linux vagy AIX, hanem akár i5/OS (OS/400) operációs rendszer is futhat. A Power6-alapú blade-ek ugyanakkor a HPC-alkalmazások területén is jeleskedhetnek, ugyanis a processzorba beépítésre kerül a PowerPC lapkákból már ismert AltiVec SIMD utasításkészlet, amely kifejezetten a multimédiás, illetve nagy számításigényű feladatok gyorsítására hivatott.

Az IBM BladeCentere 14 darab "egyszeres" vagy 7 darab "kétszeres" szélességű blade fogadására alkalmas, a Power6 processzoros blade-ek közül a kétchipesek egyszeres, a négychipsesek pedig kétszeres szélességűek lesznek, így egy keretbe összesen 28 processzor építhető be. Egy kereten belül tetszőlegesen keverhetők a különféle blade-ek, így akár az x86- és Power6-alapú konfigurációk vegyesen is használhatók lesznek.

Tim Dougherty, az IBM blade stratégiáért felelős vezetője a CNET-nek adott interjújában elmondta, a vállalat az év közepére várja a Power6-alapú szerverek megjelenését, amelyet nem sokkal később követnek majd a blade-ek. Dougherty elmondásából arra lehet következtetni, hogy a Power6 akár véglegesen is nyugdíjba küldheti a PowerPC 970-alapú blade-eket a cég kínálatában.

A leggyorsabb
A szerverpiacon a legnagyobb növekedést ismét a blade-ek produkálják, az IDC harmadik negyedéves adatai szerint a blade-ek eladásai éves szinten 29,9 százalékkal nőttek, a leszállított egységek száma pedig negyedével emelkedett. A blade-ek első számú szállítója az IBM 42,3 százalékos részesedéssel, a második a HP 35 százalékos részesedéssel.
A blade szerverek mellett várhatóan más blade eszközökkel is bővül majd jövőre az IBM kínálata, erre lehet következtetni legalábbis Dougherty szavaiból. Egészen biztosnak tűnik egy SAS-alapú storage blade megjelenése, amelyet a keretbe építve gyakorlatilag szükségtelenné válhat külső adattároló eszköz alkalmazása, így komplett rendszerek építhetők a blade kereten belül, amelyek aztán egyszerűen bővíthetők, mozgathatók, telepíthetők és felügyelhetők.

4-5 gigahertzes órajelen a Power6

A Power6-tal kapcsolatban lábra kelt eddigi információk összességében elég zavarosak, sok esetben ellentmondóak. A chip 65 nanométeres csíkszélességgel készül és két processzormagot tartalmaz, és összesen 750 millió tranzisztorból áll, ami háromszor több a Power5-nél. Az óriási tranzisztorszámot részben a 8 megabájtos másodszintű gyorsítótár magyarázza. A Power6 igen magas, akár 4-5 gigahertzes órajeltartományban működik majd, amihez 75 gigabájtos másodpercenkénti memóriasávszélesség társulhat.

A Power6 fogyasztásáról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, azonban a blade szerverekben való alkalmazhatóság feltétele a kezelhető energiafelvétel és hőtermelés. Az IBM azt állítja, hogy a 65 nanométeres gyártástechnológia által biztosított előnyök mellett merőben új megközelítéssel tervezte az áramköröket, ez tette lehetővé, hogy a Power6 fogyasztása az extrém magas órajel és tranzisztorszám ellenére se szálljon el.

Brad McCredie, az IBM vezető tervezőmérnöke egy korábbi interjúban elmondta, a Power6 chipet többféle típusú tranzisztorból építették fel, melyek nyitófeszültsége különböző: az alacsony fogyasztás ára jellemzően lassú kapcsolási sebesség, a gyors tranzisztorok viszont sokat fogyasztanak. A energiatakarékosság slágerének jegyében a Power6 külső tápvezérlőt is kap, ami annyit tesz, hogy a beállított energiapolitikának megfelelően állítja a processzor teljesítményét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.