Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 28. 10:04

Egy gigabites mobil memóriachip a Samsungtól

A Samsung Electronics tegnap bejelentette a világ első, 80 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 1 gigabit kapacitású DRAM chipjét mobil eszközök számára.

[HWSW] A Samsung Electronics tegnap bejelentette a világ első, 80 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 1 gigabit kapacitású DRAM chipjét mobil eszközök számára.

A világ legnagyobb memóriagyártója szerint a most bemutatott lapka nem csak kisebb két darab 512 megabites chipnél, hanem lényegesen kevesebbet is fogyaszt, ami jótékony hatással van a készülékek akkumulátoros üzemidejére. A 2007-ben sorozatgyártásba kerülő chipet a Samsung mobiltelefonokba, tenyérgépekbe, MP3-játszókba, digitális kamerákba, játékkonzolokba, illetve más hordozható eszközökbe szánja.

Korábban 1 gigabites tárkapacitás eléréséhez két darab 512 megabites chipet kellett felhasználni, ezeket a helytakarékosság érdekében egymásra helyezték (stack). A Samsung azt állítja, a most bemutatott 1 gigabites lapkája 20 százalékkal vékonyabb mint két egymásra szerelt 512 megabites chip, ami nem elhanyagolható fegyvertény akkor, amikor a mobiltelefon-gyártók egymásra licitálva mutatják be vékonyabbnál vékonyabb készülékeiket.

Az új chip nem csak helytakarékosabb, hanem a fogyasztása is 30 százalékkal alacsonyabb mint két 512 megabites stackelt DRAM-lapkának. A gyártó szerint az 1 gigabites memóriachipből ráadásul stackeléssel 1,5 gigabites vagy akár 2 gigabites megoldások is könnyedén létrehozhatók a nagy tárkapacitást igénylő eszközök számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról