Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Microsoft is érdeklődik a százdolláros noteszgép után

Ady Krisztián, 2006. december 06. 09:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[HWSW, Clubic.com] Akár Windows is kerülhet a százdolláros, fejlődő országok iskoláinak és egyéb intézményeinek szánt olcsó noteszgépre. Nicholas Negroponte, a nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet feje erről magával Bill Gates-szel tárgyalt, akinek kérésére akár még egy Secure Digital memóriakártya-foglalat is helyet kaphat az újabb típusokon.

[HWSW, Clubic.com] Akár Windows is kerülhet a "százdolláros", fejlődő országok iskoláinak és egyéb intézményeinek szánt olcsó noteszgépre. Nicholas Negroponte, a nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet feje erről magával Bill Gates-szel tárgyalt, akinek kérésére akár még egy Secure Digital memóriakártya-foglalat is helyet kaphat az újabb típusokon.

SD kártyáról települne

A Microsoft számos olcsó noteszgépet kapott, melyen azt vizsgálják, vajon készíthető-e olyan Windows-változat, amely elfut ezeken a meglehetősen szerény képességekkel rendelkező számítógépeken. Erre minden bizonnyal adott a lehetőség, a Secure Digital kártyafoglalat a csökkentett méretű Windows telepíthetőségét is biztosítaná. A készülék első példányai csupán 512 megabájtnyi flashmemóriával rendelkeznek, melyre egy normál méretű Windows operációs rendszer természetesen nem fér fel. A gyárból kikerült 100-dolláros -- valójában azonban jelenleg 150 dollár körüli összegbe kerülő -- noteszgépeken a Red Hat Fedora disztribúció speciális változata fut.

A Microsoft korábban erősen kritizálta az OLPC szervezet erőfeszítéseit, az Intelhez hasonlóan jóformán játéknak titulálva az apró, olcsó számítógépet. A redmondi óriás "pálfordulása", érdeklődése így akár meglepetésnek is nevezhető. A kis noteszgépek első példányai nemrég mutatkoztak be egy brazil iskolában, az első 50 mintadarabot még ebben az évben több mint ezer darabos kiszállítás követi majd.

100-dolláros noteszgép

Van rá igény

Az OLPC adatai szerint több mint 5 millió ilyen noteszgépre lenne igény a fejlődő országokban, többek között Argentínában, Nigériában, Brazíliába pedig körülbelül 1 millió darabot szállítanak le az elkövetkezendő hónapokban. A 100-dolláros noteszgép egy Linux-alapú operációs rendszert futtat, melyen a megjelent videó szerint egy igen egyszerű grafikus felületen lehet internetezni, vagy szöveget szerkeszteni. A készülék menürendszeréről egy videó is készült, mely felkerült a YouTube szervereire.

Az olcsó számítógép gyártását a tajvani Quantára bízta a nonprofit szervezet. A Quanta az egyik legnagyobb szerződéses gyártó a notebookpiacon, például a Hewlett-Packard és a Dell egyes notebookjait is ez a vállalat készíti.