Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 28. 10:43

Windows a Macen: már a VMware-nek is van megoldása

A VMware kiadta régóra várt virtualizációs szoftverének, a Fusionnek a nyilvános bétaváltozatát . A letöltés bárki számára ingyenes, bár regisztrációhoz kötött.

[HWSW] A VMware kiadta régóra várt virtualizációs szoftverének, a Fusionnek a nyilvános bétaváltozatát. A letöltés bárki számára ingyenes, bár regisztrációhoz kötött.

Dobd ki a PC-d!

A Mac OS X-re írt, Windows -- valamint Linux, Solaris és NetWare -- futtatására alkalmas Fusiont még az augusztusi Apple Worldwide Developers Conference-en jelentette be a vállalat és órási sikert aratott vele: a cég állítása szerint több mint 70 ezren regisztráltak előzetesen a bétatesztre.

A VMware állítása szerint a szoftver felhasználói igények szem előtt tartásával született és elsősorban azért jött létre, mert sok Apple-tulajdonos kénytelen otthon egy PC-t is tartani, hogy használhasson olyan alkalmazásokat, amelyek nem jelennek meg Mac OS-re, csak Windowsra. Srinivas Krishnamurti termékmenedzser szerint a Fusion használatával a felhasználók "megszabadulhatnak a [windowsos] PC-jüktől ami csak helyet foglal az asztalon, vagy egyáltalán nem is kell PC-t venniük."

Az egyelőre "VMware for the Mac" néven futó szoftver az Intel processzorokba épített virtualizációs technológiára támaszkodva teszi lehetővé a Mac OS X és a Windows párhuzamos futtatását. A vállalat tájékoztatása szerint a 64 bites Windows-változatok is támogatottak vendég operációs rendszerként, a virtuális géphez akár 2 processzor is rendelhető és az USB2.0 eszközök kezelése is megoldott. A VMware Workstationben, Serverben vagy Infratructure-ben létrehozott virtuális gépek módosítás nélkül futtathatók a Fusionben. A szoftver még a noteszgépek akkumulátorát is képes virtualizálni, illetve a vállalat szerint azokat a perifériákat is kezeli, amelyekhez nincs OS X driver.

Más lehetőségek

Az Intel-alapú Maceken kezedetktől fogva központi kérdés volt a Windows futtatásának lehetősége, amelyre maga az Apple is ad megoldást, a Boot Camp nevű megoldás azonban nem teszi lehetővé az OS X és a Windows párhuzamos futtatását, a gép indításakor a felhasználónak kell választania, melyik operációs rendszert szeretné betölteni. Ez meglehetősen kényelmetlen megoldás, ha hirtelen van szükségünk valamilyen windowsos alkalmazásra.

Szintén az augusztusi WWDC-n mutatkozott be a Parallels nevű, nemrég létrejött szoftvercég Desktop for Mac nevű megoldása, amely már virtuális gépként képes futtatni a Windowst Mac OS X alatt, bár a 64 bites támogatás egyelőre hiányzik belőle, a fejlesztők állítása szerint már dolgoznak ezen. A Parallels Desktop for Mac a Windows mellett Linuxszal, BSD-vel, Solarisszal, MS-DOS-szal és OS/2-vel is elboldogul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról