:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 5. 14:26

Már 100 gigabájtos kivitelben is kapható a Toshiba 1,8 hüvelykes merevlemeze

Negyedével növelte 1,8 hüvelykes merevlemezének kapacitását a Toshiba, a termékcsalád új tagja így már 100 gigabájt tárolására képes. A hatalmas kapacitást természetesen merőleges adatrögzítés alkalmazásával éri el a japán gyártó. A meghajtót elsősorban hordozható multimédiás készülékekbe, illetve subnotebookokba szánja a cég. 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez teljesít szolgálatot az Apple iPodokban is.

[HWSW] Negyedével növelte 1,8 hüvelykes merevlemezének kapacitását a Toshiba, a termékcsalád új tagja így már 100 gigabájt tárolására képes. A hatalmas kapacitást természetesen merőleges adatrögzítés alkalmazásával éri el a japán gyártó. A meghajtót elsősorban hordozható multimédiás készülékekbe, illetve subnotebookokba szánja a cég. 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez teljesít szolgálatot az Apple iPodokban is.

A Toshiba fejlesztette ki a világ első 1,8 hüvelykes merevlemezes meghajtóját, a hat évvel ezelőtt, 2000-ben bemutatott egység akkor még csak 2 gigabájt tárolására volt elegendő és ma már csillagászatinak számító 80 ezer jenes (~134 ezer forintos) áron volt kapható. Mára az apró merevlemezeknek nem csak a kapacitása nőtt látványosan, hanem az ára is csökkent, ma már az iPod termékcsalád jelenlegi csúcsmodellje, a 80 gigabájtos Toshiba meghajtót tartalmazó változat kerül annyiba, mint pár éve a 2 gigabájtos merevlemez.

A merevlemez-piacot ma elsősorban a szórakoztató szektor mozgatja, a legagyobb növekedést pedig a legkisebb, hordozható lejátszókba, kamerákba szánt meghajtók produkálják. A TrendFocus becslése szerint 2005-ben a merevlemezek globális forgalma mintegy 24 százalékkal növekedett, a 2004-es 305 millió után tavaly mintegy 378 millió meghajtó talált gazdára. A miniatűr merevlemezek szegmensében az eladások növekedése ugyanakkor közel 40 százalékos volt.

Noha egyértelműen a Toshiba az 1,8 hüvelykes kategória megalkotója és úttörője, ma már a vállalatnak több kihívója is van ebben a szegmensben, a Fujitsu például az idén januárban jelentette be, hogy 1,8 hüvelykes merevlemezek gyártásába fog, de a Hitachi és a Seagate kínálatában is megtalálhatók ma már 1,8 hüvelykes meghajtók, azonban a Toshibán kívül egyik cég sem gyárt még 60 gigabájtnál nagyobb kapacitású modellt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.