Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 11. 15:41

Csellel aktiválható az illegális Windows Vista

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez -- ez lehetne a mottója annak a trükknek, amelynek segítségével leleményes hackerek kijátszották a Windows Vista aktivációját, lehetővé téve az interneten terjedő kalózpéldányok használatát. Amint az ismert, a Windows Vista minden egyes változatát aktiválni kell a működéshez, beleértve a mennyiség licenc keretében megvásárolt szoftvereket.

[HWSW] "Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" -- ez lehetne a mottója annak a trükknek, amelynek segítségével leleményes hackerek kijátszották a Windows Vista aktivációját, lehetővé téve az interneten terjedő kalózpéldányok használatát. Amint az ismert, a Windows Vista minden egyes változatát aktiválni kell a működéshez, beleértve a mennyiség licenc keretében megvásárolt szoftvereket.

Házhoz jön az aktivációs szerver

A mesterfogást az teszi lehetővé, hogy a Windows Vistát már nem csak a Microsoft szerverei képesek aktiválni, hanem a Key Management Service (KMS) rendszer is, ami lehetővé teszi a Vista-felhasználó vállalatok számára, hogy az aktivációt saját szerverük segítségével végezzék el. Az internetes fájlcserélőkről máris letölthető egy állomány, amely virtuális lemezképként tartalmazza az aktivációs szervert, ezt VMware Playerrel elindítva egy Visual Basic szkript elindításával aktiválható az illegális Windows Vista.

A kétségtelenül zseniális módszernek azonban van két komoly hátulütője. A trükkel -- kiagyalóinak állítása szerint -- csak a Vista Business és Enterprise változatok aktiválhatók, ezek a vállalati felhasználásra szánt verziók azonban nem tartalmazzák az otthoni felhasználóknak szánt olyan komponenseket mint a Media Center és a DVD Maker. A fogyasztóknak szánt változatokat (Home Basic, Home Premium, Ultimate) továbbra is csak közvetlenül a Microsoft szervereihez kapcsolódva az interneten vagy telefonon lehet aktiválni.

Működik, de az ellenőrzésen megbukik

A másik probléma, hogy az operációs rendszer az aktivációt követően ugyan működni fog, de nem fog átmenni az eredetiség-ellenőrzéseken, vagyis az így aktivált Windowsokhoz nem lehet majd kiegészítéseket, frissítéseket letölteni és telepíteni. Redmond ráadásul még az aktivációt követően is rendszeresen ellenőrzi majd a Vista eredetiségét, amikor a felhasználó valamilyen frissítést vagy új komponenst próbál letölteni. Amennyiben a licenckulcsot illegálisnak találják, a Windows deaktiválják, ezután felhasználónak 30 napja lesz arra, hogy egy jogtiszta kulccsal ismét aktiválja operációs rendszerét.

Ezen időszak alatt nem fog működni a kémprogramok ellen védő Windows Defender, az Aero felhasználói interfész 3D grafikai elemei, valamint az USB-kulcs segítségével a rendszer teljesítményét növelő ReadyBoost szolgáltatás, a képernyő jobb alsó sarkában pedig felirat figyelmezteti a felhasználót, hogy az általa használt Windows-példány nem eredeti. Amennyiben felhasználó 30 napig nem aktiválja a Windowst, csak korlátozott képességekkel használhatja a szoftvert, kizárólag a webböngészőt futtathatja, és azt is csupán egy óráig, ezt követően a Vista automatikusan kijelentkezteti.

A Key Management Systemmel történő aktiválást 180 naponta legalább egyszer el kell végezni, a Microsoft így biztosítja, hogy a szervezetektől kikerült kulcs egy idő után használhatatlanná váljon az illetéktelenek számára. A redmondi cégnél alighanem most gőzerővel dolgoznak azon, hogyan vehetnék elejét az illegális Business és Enterprise változatok tömeges aktivációjának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról