Szerző: Bizó Dániel

2006. december 12. 10:41

Sony: megoldódtak a PS3 gyártási problémái

[GamesIndustry.biz/Gamasutra] A PlayStation termékekért felelős Sony Computer Entertainment amerikai leányának PR-vezetője elismerte, hogy a PlayStation 3 szállításai elmaradtak a korábban előrejelzett 400 ezres volumentől, mivel a gyártási nehézségek ezt nem tették lehetővé.

[GamesIndustry.biz/Gamasutra] A PlayStation termékekért felelős Sony Computer Entertainment amerikai leányának PR-vezetője elismerte, hogy a PlayStation 3 szállításai elmaradtak a korábban előrejelzett 400 ezres volumentől, mivel a gyártási nehézségek ezt nem tették lehetővé.

David Karraker ugyanakkor kijelentette, hogy a problémákat megoldották, és továbbra is tartják magukat az 1 milliós, Észak-Amerikába leszállított gépre vonatkozó célkitűzésükhöz. Karraker elmondta, hogy a Sony légiszállítást vesz igénybe az ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében. A kiskereskedelmi üzletek forgalmát becslő NPD Group szerint mindössze 197 ezer PS3 talált gazdára november során, ami az online és hipermarketekben értékesített volumennel együtt is arra utalt, hogy a Sony messze nem volt képes teljesítenie korábbi ígéreteit.

A két nappal később induló Nintendo Wii-ből ezzel szemben 476 ezer fogyott, a vállalat állítása szerint pedig 600 ezret sikerült értékesíteniük nyitáskor. Öröm az ürömben a Sony számára, hogy továbbra is a hatéves PlayStation 2 dominálta a havi eladásokat az Államokban, az NDP szerint 664 ezer darabot realizálva megverve az egyéves Xbox 360-at is, melynek 511 ezret sikerült összehoznia -- igaz, előbbi kevesebb mint feleannyiba kerül. A vállalat ugyanakkor joggal reménykedhet, hogy a még mindig növekvő PS2-bázis nagyobb részét sikerül PS3-vásárlóvá konvertálnia a következő évek folyamán.

Mint ismeretes, a PS3 gyártási problémáinak forrásaként az alkalmazott következő generációs optikai meghajtóba szükséges dióda-hiánya lett megjelölve az elmúlt időszakban. Iparági jelentések szerint krónikusan kevés a kék lézerhez szükséges dióda, amit súlyosbít a PS3 jelentette szívóhatás.

A probléma a két rivális formátum, a Sony által támogatott, és a PS3-mal elterjeszteni kívánt Blu-ray, valamint a Toshiba üdvöskéje, a HD DVD közötti harc lefolyását is elnyújtja, ugyanis elegendő dióda nélkül nem kezdődhet el a terjedésük, és a piac nem tud ítéletet mondani. Alternatív verziók szerint más elemek, így például a Cell vagy az RSX termelésével is gond van, vagy a Sony akár szándékosan is visszafoghatja a gyártást a veszteségek minimalizálása érdekében -- hiszen gépenként jelenleg 2-300 dollárt is bukhat.

A PS3 közvetlen vetélytársának tekinthető Xbox 360 egyéves előnnyel rendelkezik a piacon, és a Microsoft hite szerint év végére 10 milliót sikerül leszállítaniuk az üzletekbe, elérve a lélektani küszöböt. Ez azt jelentené, hogy az év utolsó három hónapja során 4 millió gépet értékesít a vállalat, ami nagyjából négyszeres ugrás az előző negyedévhez képest, és megközelítené az első 9 hónap forgalmát. Ez még a hagyományosan erős ünnepi szezonhoz képest is erőteljes növekedésnek tűnik. Az Xbox 360 jelentős felhasználói tömege arra készteti a játékfejlesztőket, hogy egyre több erőforrást dedikáljanak a platformnak, ami a játékok számának és színvonalának javulásához vezet, még több vevőt vonzva -- és megindul az öngerjesztő spirál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról