Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 5. 13:34

Novell: Open XML támogatás az OpenOffice.org-ba

A Novell hétfőn bejelentette, hogy részt vesz abban a nyílt forrású projektben, amelynek célja az OpenOffice.org felkészítése a Microsoft Office Open XML fájlformátumának támogatására. A Novell ígérete szerint az általa terjesztett OpenOffice.org-változat felhasználói januárban már képesek lesznek megnyitni az Open XML állományokat, illetve saját munkáikat Open XML-ben is elmenthetik. A kompatibilitást biztosító kódot a Novell nyilvánosságra fogja hozni és várhatóan az OpenOffice.org részévé válik majd.

[HWSW] A Novell hétfőn bejelentette, hogy részt vesz abban a nyílt forrású projektben, amelynek célja az OpenOffice.org felkészítése a Microsoft Office Open XML fájlformátumának támogatására. A Novell ígérete szerint az általa terjesztett OpenOffice.org-változat felhasználói januárban már képesek lesznek megnyitni az Open XML állományokat, illetve saját munkáikat Open XML-ben is elmenthetik. A kompatibilitást biztosító kódot a Novell nyilvánosságra fogja hozni és várhatóan az OpenOffice.org részévé válik majd.

A vállalat szerint az OpenOffice.org terjedéséhez elengedhetetlenül szükséges hogy az állományformátumok tekintetében kompatibilis legyen a vállalatok által de facto szabványként használt Microsoft Office-szal. Ennek érdekében a Novell korábban is számos saját fejlesztést adott hozzá az OpenOffice.org-hoz, a SUSE Linux Enterprise Desktopban található változat többek között képes egyes Visual Basic makrók futtatására, illetve lehetővé teszi az Excel pivot-tábláinak használatát.

Érdekesség, hogy azt az Open XML/ODF Translator projektet, amelyhez a Novell most csatlakozik, éppen a Microsoft hívta életre nemrégiben, a nyílt forrású szoftver a két rivális fájlformátum konvertálását végzi. A Microsoft ígérete szerint jövőre az Office 2007-hez is elérhető lesz egy kiegészítés, amelynek segítségével az irodai csomag kezelni fogja az OpenDocument állományokat. A Microsoft Wordhöz ez a plugin már elérhető, az OpenOffice.org-hoz az Open XML támogatást biztosító plugin még fejlesztés alatt áll.

A WordPerfect irodai csomagot fejlesztő Corel a múlt héten jelentette be, hogy szoftverének következő változata mind az Open XML, mind az OpenDocument formátumú fájlokkal kompatibilis lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról