Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 6. 12:13

Csökkent a Novell forgalma, de veszteségből nyereségbe fordult a mérleg

Közzétette negyedéves és egész éves eredményeit tegnap a Novell. A vállalat hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra hozott adatok csupán előzetesnek tekinthetők, ugyanis a részvényopciók visszadátumozásával kapcsolatosan indított önkéntes vizsgálat miatt lehet hogy visszamenőleg is módosítani kell a pénzügyi mutatókat.

[HWSW] Közzétette negyedéves és egész éves eredményeit tegnap a Novell. A vállalat hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra hozott adatok csupán előzetesnek tekinthetők, ugyanis a részvényopciók visszadátumozásával kapcsolatosan indított önkéntes vizsgálat miatt lehet hogy visszamenőleg is módosítani kell a pénzügyi mutatókat.

Az október 31-én véget ért negyedévben a Novell 245 millió dolláros bevételről és 25 millió dolláros -- részvényenként 6 centes -- nettó nyereségről számolt be. Egy évvel korábban a vállalat még 288 millió dolláros forgalmat realizált, egy átszervezésekkel kapcsolatos 38 millió dolláros egyszeri költség miatt pedig 6 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A cég eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól, amelyre a részvényárfolyam 8,5 százalékos zuhanással reagált.

A Linuxos termékekből származó bevétel a negyedév során 13 millió dollárt tett ki, ami éves szinten ugyan 32 százalékos növekedést mutat, szekvenciálisan csupán 8,3 százalékos bővülést jelent. A Novell a nyáron adta ki idei legfontosabb termékeit, a SUSE Linux Enterprise Desktop és Server szoftvereket, amelyektől mind az asztali gépek, mind a szerverek piacán jelentős áttörést vár. Az azonosság- és hozzáféréskezelési megoldások 24 millió dollárt hoztak a konyhára, ami 3 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedév szintjénél. A NetWare és Open Enterprise Server továbbra is szenved a piacon, a forgalmuk éves szinten 25 százalékkal csökkent.

A teljes pénzügyi évet a Novell 967 millió dollár bevétellel és 21 milliós nyereséggel zárta. Egy évvel korábban a cég még 1 milliárd dollárt meghaladó forgalmat és 373 milliós nyereséget ért el, köszönhetően egy, a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodásnak, ami közel félmilliárd dollárt hozott a konyhára. Jövőre 945-975 millió dollár közötti bevételt vár a cég, ami az elemzői várakozások alatti előrejelzés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról