Szerző: Bizó Dániel

2006. december 28. 18:25

Egy hónap egy feltöltéssel - Samsung üzemanyagcella notebookokhoz

A Samsung Electronics és a Samsung SDI mérnökei közösen olyan üzemanyagcellás dokkolóállomást mutattak be notebookhoz, mely a vállalatok állítása szerint 1200 wattóra kapacitással rendelkezik egyetlen feltöltéssel. A modul maximális teljesítménye ugyanakkor mindössze 20 wattra tehető, legfeljebb alacsony fogyasztású, jellemzően ultrahordozható számítógépek ellátására alkalmas -- mint amilyen a Samsung Q35, melyhez a prototípust is illesztették.

[HWSW] A Samsung Electronics és a Samsung SDI mérnökei közösen olyan üzemanyagcellás dokkolóállomást mutattak be notebookhoz, mely a vállalatok állítása szerint 1200 wattóra kapacitással rendelkezik egyetlen feltöltéssel. A modul maximális teljesítménye ugyanakkor mindössze 20 wattra tehető, legfeljebb alacsony fogyasztású, jellemzően ultrahordozható számítógépek ellátására alkalmas -- mint amilyen a Samsung Q35, melyhez a prototípust is illesztették.

A méretéből fakadóan dokkolóként alkalmazható modul más, a mobilitást célzó fejlesztéshez hasonlóan metanolt, vagyis magas energiaértékű metil alkoholt alkalmaz követlenül üzemanyagként (DMFC, direct methanol fuel cell). A cellákban végbemenő reakciók eredményeként az elektromosságon kívül vegytiszta szén-dioxid és víz keletkezik melléktermékként. A Samsung Electronics állítása szerint ráadásul korábban példátlan energiasűrűséget értek el, 650 wattórát egy liter térfogatból.

A közlemény szerint egy Q35-öt akár egy teljes hónapon át képes lehet működtetni elméletben, napi nyolc órás üzemmel, heti öt nappal kalkulálva. A dél-koreai vállalat ezenkívül közölte, hogy fejlesztés alatt van egy kisebb, hordozható változat is, mely 15 órán át lenne képes működtetni egy laptopot, mindössze egy deciliter metil alkohollal (ha hasonló körülményeket feltételezünk, akkor ez 110-120 wattórát takarhat). Kim Heon-soo, a Samsung számítástechnikai divíziójáért felelős alelnök állítása szerint a vállalat erőfeszítései egy évvel előrébb hozták a notebookokkal alkalmazott üzemanyagcella kereskedelmi bevezetését, melyet cége jövő év végére időzít jelenleg.

Samsung DMFC dokkoló Q35-höz

A DMFC versenyképességével és elterjedésével kapcsolatban azonban az Intel óvatos. Kamal Shah, az Intel mobil platformokon dolgozó egyik menedzsere egy tajvani rendezvényen nemrég elmondta, hogy az Intel 2010-11 környékére várja a notebookokba szerelhető DMFC-k elterjedésének kezdetét. Shah szerint ekkorra tűnik reálisnak, hogy a fejlesztők megoldják azokat a kihívásokat, melyek előttük állnak. Nehezíti az érdekeltek dolgát az is, hogy a kiépített ipari háttérrel és hatalmas, ráadásul növekvő volumennel bíró lítium-alapú akkumulátorokat szakadatlanul fejlesztik, évi 5-10 százalékkal srófolva feljebb kapacitásukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról