Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Újra olvasható magyarul Neumann János utolsó munkája

Bodnár Ádám, 2006. december 13. 11:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A NetAcademia gondozásában újra megjelent Neumann János utolsó, hatalmas vitát kiváltó műve, a Számítógép és az agy, amely a mesterséges és természetes intelligencia működését hasonlítja össze.

hirdetés
[HWSW] A NetAcademia gondozásában újra megjelent Neumann János utolsó, hatalmas vitát kiváltó műve, a Számítógép és az agy, amely a "mesterséges" és "természetes" intelligencia működését hasonlítja össze.

1955 elején az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legkiválóbb akadémiai előadássorozata, a Yale Egyetem védnöksége alatt működő Silliman Lectures képviselői a magyar matematikust is felkérték egy kéthetes szimpózium megtartására. Mivel Eisenhower elnök éppen akkor nevezte ki őt az Atomenergia Bizottság egyik tagjává, Neumann János kérésére a tervezett előadássorozatot egyetlen hétre rövidítették.

A tudós több hónapon keresztül készült az előadássorozatra, azonban betegsége és halála miatt végül sosem tudta megtartani, a kéziratokat a Yale Egyetem azonban nyomda alá rendezte, majd saját védnöksége alatt publikálta. A mű a 60-as és 70-es években korlátozott példányszámban már megjelent magyarul, a kiadás jogát a NetAcademia most közvetlenül a Yale Egyetemtől kapta meg. A könyv hamarosan kapható lesz a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a NetAcademia weboldalán.

"Neumann János nem csak a számítógép atyja, de a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója is volt. Az emberi elme számításokkal kapcsolatos működését a modern számításelmélettel, az adott korszak számítógépes ismereteivel, valamint a tapasztalati agykutatás eredményeivel összehasonlító műve ma is aktuális kérdéseket feszeget" -- emelte ki Fóti Marcell, a könyvet kiadó NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!