Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 04. 10:19:07

Az SCO szándékosan nem mutatta be, mivel sérti szellemi tulajdonát az IBM

Közel 40 százalékkal zuhant meg az SCO Group részvényárfolyama, miután a bíróság helybenhagyta azt a júniusi ítéletet, amelyben megsemmisítették az IBM ellen benyújtott kereset közel 300 vádpontjának kétharmadát. Amint az ismert, az SCO még 2003-ban perelte be az IBM-et azzal az indokkal, hogy a szellemi tulajdonát képező Unix operációs rendszerből illegálisan szivárogtatott át kódot a Linuxba, ezért 5 milliárd dolláros kártérítést követelve.

[HWSW] Közel 40 százalékkal zuhant meg az SCO Group részvényárfolyama, miután a bíróság helybenhagyta azt a júniusi ítéletet, amelyben megsemmisítették az IBM ellen benyújtott kereset közel 300 vádpontjának kétharmadát. Amint az ismert, az SCO még 2003-ban perelte be az IBM-et azzal az indokkal, hogy a szellemi tulajdonát képező Unix operációs rendszerből illegálisan szivárogtatott át kódot a Linuxba, ezért 5 milliárd dolláros kártérítést követelve.

A bíróság a nyáron megállapította, hogy az SCO nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani vádjait annak ellenére, hogy az IBM az SCO rendelkezésére bocsátotta AIX és Dynix operációs rendszereinek több millió sort kitevő forráskódját. Az SCO azzal érvelt, hogy az IBM-nek kellene bizonyítékot szolgáltatnia a kódlopás tényére, a bíróság azonban ezt az érvelést elutasította és végeredményben kimondta, az SCO nem tudta és nem is akarta meghatározni, az IBM a Unix kódjának mely részleteit szivárogtatta át a Linuxba, megsértve az SCO szellemi tulajdonát.

Az SCO szerint ráadásul nem csak az IBM, hanem mindenki, aki Linuxot használ, jogot sért, így a cég ismert, Linuxot használó vállalatokat is bíróságra vitt, ha nem fizetnek neki jogdíjat. Később a Novell, amely mára egy linuxos vállalattá vált, azt állította, ő a System V valódi jogtulajdonosa, az SCO-nak pedig nincs semmiféle alapja az azzal kapcsolatos követelésekhez. Természetesen az SCO perel, a Novell pedig viszontperel, ebben az ügyben a tárgyalások jövőre kezdődhetnek meg. Az SCO kontra IBM ügy szintén jövőre folytatódik.

A jogi pofon hírére az SCO részvényárfolyama mélyrepülésbe kezdett, közel 40 százalékkal zuhant, a papírok ma alig érnek többet 1 dollárnál. Az IBM ellen benyújtott kereset idején a cég részcvényei még 20 dollár körüli áron cseréltek gazdát. Az SCO piaci értéke akkor 400 millió dollár körül volt, ma nem éri el a 26 millió dollárt sem. A vállalat az IBM-ellenes per megindítása óta közel 40 millió dollárt költött ügyvédekre, a jogi kiadások miatt a mára csak licencbevételekből élő SCO folyamatosan veszteséges.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 15:44

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.