Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 6. 14:32

Ugyanannyit fogyaszt, de elődjénél sokkal többet tud a Sun UltraSPARC T2

Elődjénél némileg többet, 70-80 wattot fogyaszt majd a Sun Niagara 2 processzor, azonban mivel kétszer annyi, 64 utasításszálat kezel párhuzamosan és számos funkcionális egységgel gazdagodik, energiahatékonyság tekintetében lényegesen felülmúlja az első generációt -- állítja John Fowler, a Sun-szerverek tervezéséért felelős szakember.

[HWSW] Elődjénél némileg többet, 70-80 wattot fogyaszt majd a Sun Niagara 2 processzor, azonban mivel kétszer annyi, 64 utasításszálat kezel párhuzamosan és számos funkcionális egységgel gazdagodik, energiahatékonyság tekintetében lényegesen felülmúlja az első generációt -- állítja John Fowler, a Sun-szerverek tervezéséért felelős szakember.

Nagy durranás

A tavalyi év egyik legnagyobb durranása volt a processzorpiacon Niagara kódnéven fejlesztett Sun UltraSPARC T1, amely nyolc magot tartalmaz és magonként négy utasításszál párhuzamos feldolgozására képes időosztásos rendszerben. Az UltraSPARC T1 villámgyorsan sikeres lett a web-, e-mail és fájlszerverek között, a Sun negyedévről negyedévre növekedő eladásokról és százmillió dollárt meghaladó bevételekről adott hírt azóta.

A Niagarát még 90 nanométeres csíkszélességgel gyártja a Texas Instruments. A nyolcmagos lapka bár egyszerű felépítésű, mégis viszonylag nagy, ezért a gyárthatóság érdekében a tervezés során számos kompromisszumot kellett kötnie a mérnököknek, így például a nyolc magra összesen egy lebegőpontos végrehajtóegység jut, illetve kénytelen voltak néhány tervezett áramkörtől is megszabadulni, hogy az UltraSPARC T1 még gazdaságosan gyártható méretű maradjon, bár a chip területe így is 340 mm2.

Nagyobb, jobb, több

Bár a Niagara 2 is nyolc magot tartalmaz, a magok már nem négy, hanem nyolc utasításszálat kezelnek párhuzamosan. További jelentős újdonság, hogy már minden mag rendelkezik saját lebegőpontos végrehajtóegységgel, Fowler szerint ennek köszönhetően az UltraSPARC T2 "kivételes" lebegőpontos teljesítményt nyújt majd, ez részben a nyolc FPU-nak, részben pedig a négy darab kétcsatornás FB-DIMM memóriavezérlőnek köszönhető. Fowler úgy véli, az UltraSPARC T2-re épülő gépek már adatbázisszerverként, vagy akár HPC-csomópontként is megállják majd a helyüket.

Az UltraSPARC T2 emellett számos rendszerfunkciót is a chipen valósít meg, így többek között tartalmaz két darab 10 gigabites Etherner-kontrollert, egy PCI Express (x8) vezérlőt, illetve minden maghoz tartozik egy hardveres titkosítóáramkör. A Niagara új változata 1,2 GHz helyett már 1,4 GHz-en fog működni és a 65 nanométeres gyártástechnológia megengedte az osztott másodszintű gyorsítótár méretének növelését is, az UltraSPARC T2-ben 3 helyett már 4 megabájt kap helyet.

John Fowler szerint az UltraSPARC T2-re épülő gépek fogyasztása elsősorban a beépített memória mennyiségétől függ majd, mivel a Niagara első és második generációjának energiaéhsége a processzor szintjén közel azonos. A Niagara 2 azonban már FB-DIMM memóriákat támogat, amely magas terhelés mellett jobb sávszélesség- és késleltetésbeli karakterszitikákkal rendelkezik mint a DDR2, ugyanakkor többletfogyasztást és -hőtermelést ró a rendszerre. A nagy mennyiségű memóriát tartalmazó konfigurációk fogyasztása így több lehet mint az UltraSPARC T1 esetében -- magyarázta Fowler.

Már a harmadik változaton agyalnak

Az UltraSPARC T2 első példányait már legyártotta a Sun, a chipek régóta tesztelés alatt vannak a vállalat laborjaiban, de az ígéret szerint a rájuk épülő gépek legkorábban 2007 második felében érkezhetnek a piacra. A cég mérnökei azonban már gőzerővel dolgoznak a Niagara harmadik generációján is, amely 2008-ban várható és alighanem már 45 nanométeres technológiával fogják gyártani. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a Niagara 3 nyolcnál is több magot tartalmaz majd, amelyek nyolcnál is több programszálat kezelnek párhuzamosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról