Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A fejlesztők egyre jobban kedvelik a nyílt forrású szoftvereket

Bodnár Ádám, 2006. december 11. 12:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy jelentés szerint az ázsiai szoftverfejlesztőknek már több mint 70 százaléka használ nyílt forrású megoldásokat. Az Evans Data Corporation által nyilvánosságra hozott adatok alapján három év alatt 40 százalékkal nőtt a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztők száma. Az elemzőcég 396 kínai, indiai, japán, ausztrál és új-zélandi fejlesztőmérnök megkérdezésével.

[HWSW] Egy jelentés szerint az ázsiai szoftverfejlesztőknek már több mint 70 százaléka használ nyílt forrású megoldásokat. Az Evans Data Corporation által nyilvánosságra hozott adatok alapján három év alatt 40 százalékkal nőtt a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztők száma. Az elemzőcég 396 kínai, indiai, japán, ausztrál és új-zélandi fejlesztőmérnök megkérdezésével.

A válaszadók 70 százaléka állította, hogy munkája során igénybe vett nyílt forrású szoftvereket, akár a fejlesztési munkához, akár a kész termékbe építve. 2003-ban egy hasonló felmérésben még csak a megkérdezettek 50 százaléka állította ugyanezt. Az Evans adatai szerint az XML is látványosan teret nyer Ázsiában, a megkérdezett fejlesztők fele állította, hogy használja vagy a közeljövőben használni fogja a nyitott adatleíró-nyelvet.

"A fejlesztőknek nehéz dolga volt, mielőtt a nyílt forrású szoftverek elterjedtek volna, egyszerűen azért, mert nyílt forrás esetén a fejlesztő láthatja a kód minden sorát, tudhatja, hogy az alkalmazás hogy működik és hogyan módosítható. Ez sokkal kézenfekvőbb mint egy zárt, fekete dobozként működő szoftverrel dolgozni" -- írja az Evans.

"A nyílt forrású szoftverek esetében a fejlesztők maguk nézhetnek meg, hogy egy programozó korábban hogyan oldott meg egy olyan problémát, amely ma nekik okoz gondot. Nem vagy biztos benne, hogy működik az adatbázis-konnektor? Csak nézz meg pár példát, vagy akár használd azokat a saját programodban" -- áll az Evans jelentésében.

A nyugati technológiától való függőség csökkentése vagy éppen teljes megszüntetése érdekében számos ázsiai országban jöttek létre kezdeményezések a nyílt forrású fejlesztések támogatására, illetve nyílt forrású megoldások bevezetésére. A Linux különösen népszerű Ázsiában a hardverfejlesztők körében, mivel egy bevált, kiforrott megoldást biztosít alacsony áron -- vagy éppen ingyen. A jövőben egyre több olyan készülék -- akár DVD-lejátszó, akár mobiltelefon -- várható az ázsiai gyártóktól, amely Linuxra épül.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.