Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Microsoft árcsökkentésre kényszerül Tajvanon

Barna József, 2003. február 27. 08:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

hirdetés
[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

A tajvani kormány tavaly tavasszal indított vizsgálatot a Microsoft ellen, melynek során arra kereste a választ, hogy a szoftveróriás nem piaci dominanciájával visszaélve emelte-e termékeinek árait a szigetországban. A tajvani kereskedelmi bizottság (FTC) égisze alatt felállított vizsgálóbizottságnak hat hónap állt rendelkezésére arra, hogy döntsön, milyen szankciókkal sújtja a céget.

A kereskedelmi bizottság 1992-ben alakult meg Tajvanon azzal a céllal, hogy a szabad kereskedelemmel kapcsolatos jogi szabályozások alapelveit kidolgozza, és felügyelje a szabad versenyt veszélyeztető ügyek kivizsgálását. A szervezet a Microsoft vállalati ügyfeleinek panasza alapján indította el vizsgálatát. A panaszok szerint ugyanis a szoftveróriás 2001 augusztusában jelentős többletkiadást jelentő vállalati licencmegoldásokat kényszerített rájuk, valamint nem tette lehetővé egyes -- így szövegszerkesztő és táblázatkezelő -- szoftvereinek önálló megvásárlását, csupán igen drága csomagokban kínálta azokat.

A kereskedelmi bizottság a rendelkezésére álló hat hónap alatt nem tudott egyértelmű bizonyítékokat felsorakoztatni a Microsoft versenyellenes stratégiájának alátámasztására, azonban a vállalat október végén maga kezdeményezett tárgyalásokat egy lehetséges megállapodásról.

A tegnap nyilvánosságra hozott egyezség értelmében a Microsoft 13,2 és 54,5 százalék közötti mértékben kényszerül csökkenteni szoftvereinek árát Tajvanon. A vállalatnak továbbá önálló termékként is forgalomba kell hoznia az Office irodai programcsomag olyan népszerű komponenseit, mint a Word szövegszerkesztő vagy az Excel táblázatkezelő alkalmazás. Ezen túlmenően a Microsoft a tajvani kormány számára is betekintést enged a Windows forráskódjába.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.