Szerző: Barna József

2003. február 27. 08:54

A Microsoft árcsökkentésre kényszerül Tajvanon

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

A tajvani kormány tavaly tavasszal indított vizsgálatot a Microsoft ellen, melynek során arra kereste a választ, hogy a szoftveróriás nem piaci dominanciájával visszaélve emelte-e termékeinek árait a szigetországban. A tajvani kereskedelmi bizottság (FTC) égisze alatt felállított vizsgálóbizottságnak hat hónap állt rendelkezésére arra, hogy döntsön, milyen szankciókkal sújtja a céget.

A kereskedelmi bizottság 1992-ben alakult meg Tajvanon azzal a céllal, hogy a szabad kereskedelemmel kapcsolatos jogi szabályozások alapelveit kidolgozza, és felügyelje a szabad versenyt veszélyeztető ügyek kivizsgálását. A szervezet a Microsoft vállalati ügyfeleinek panasza alapján indította el vizsgálatát. A panaszok szerint ugyanis a szoftveróriás 2001 augusztusában jelentős többletkiadást jelentő vállalati licencmegoldásokat kényszerített rájuk, valamint nem tette lehetővé egyes -- így szövegszerkesztő és táblázatkezelő -- szoftvereinek önálló megvásárlását, csupán igen drága csomagokban kínálta azokat.

A kereskedelmi bizottság a rendelkezésére álló hat hónap alatt nem tudott egyértelmű bizonyítékokat felsorakoztatni a Microsoft versenyellenes stratégiájának alátámasztására, azonban a vállalat október végén maga kezdeményezett tárgyalásokat egy lehetséges megállapodásról.

A tegnap nyilvánosságra hozott egyezség értelmében a Microsoft 13,2 és 54,5 százalék közötti mértékben kényszerül csökkenteni szoftvereinek árát Tajvanon. A vállalatnak továbbá önálló termékként is forgalomba kell hoznia az Office irodai programcsomag olyan népszerű komponenseit, mint a Word szövegszerkesztő vagy az Excel táblázatkezelő alkalmazás. Ezen túlmenően a Microsoft a tajvani kormány számára is betekintést enged a Windows forráskódjába.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.