Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 19. 13:17

Végleges döntés az internetezés telefonköltségének számlázásáról

Rendeletben szabályozza az informatikai és hírközlési miniszter az internetezés költségeinek számlázását. Ezzel a rendelettel egy éve húzódó vita végére tett pontot a tárca. A távközlési és internetszolgáltatók közti háború épp egy éve robbant ki, mikor a Matáv a díjmegosztásból származó jövedelmek átadásának feltételéül szabta az internetszolgáltatóknak a telefonköltség számlázásának átvállalását.

[HWSW] Rendeletben szabályozza az informatikai és hírközlési miniszter az internetezés költségeinek számlázását. Ezzel a rendelettel egy éve húzódó vita végére tett pontot a tárca. A távközlési és internetszolgáltatók közti háború épp egy éve robbant ki, mikor a Matáv a díjmegosztásból származó jövedelmek átadásának feltételéül szabta az internetszolgáltatóknak a telefonköltség számlázásának átvállalását.

A miniszteri rendelet egyetlen sorral toldotta meg a jóval korábbi -- 2001-es -- Miniszterelnöki Hivatal által kiadott előírást, mely szerint "az internetszolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő eléréséért felszámított díjat a távbeszélő szolgáltató saját költségén köteles kiszámlázni az előfizetői részére".

A 2003. február elején kiadott rendeletnek már csak elvi jelentősége van, hiszen a Hírközlési Döntőbizottság korábbi elvi állásfoglalásában, majd határozatában egyaránt az internetszolgáltatóknak adott igazat, mondván: a telefonköltség számlázásának kérdését nem lehet a díjmegosztásból származó jövedelmek kifizetéséhez kötni.

Noha a minisztérium többször hangoztatta, hogy a távközlési és az internetszolgáltatók közti vitákat a Hírközlési Felügyeleten belül működő Hírközlési Döntőbizottságnak kell megoldania, a nemrég megjelent rendelet a helyzet végleges -- és az ISP-k számára megnyugtató -- rendezését jelenti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról