:

Szerző: Barna József

2003. február 12. 09:33

Növelte veszteségét az Applied Materials

James C. Morgan
James C. Morgan
[WSJ] Az Applied Materials tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója növelte veszteségét.

Az Applied Materials a január 26-án véget ért első pénzügyi negyedévben 1,05 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 1 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége 65,7 millió dollár, részvényenként 4 cent volt az egyszeri tételek (így egy 99 millió dolláros átszervezési tétel) beszámításával. A tavalyi év hasonló időszakában a cég 45,5 millió dolláros, részvényenként 3 centes veszteséget könyvelt el.

A vállalat megrendelései a negyedév során a korábbi 20 százalékos előrejelzésnél nagyobb mértékben, 35 százalékkal 1,02 milliárd dollárra csökkentek. Amint az James Morgan elnök-vezérigazgató elmondta, a bizonytalan geopolitikai helyzet és a chipek iránti visszafogott kereslet miatt a gyártók igen óvatosak a befektetésekkel kapcsolatban. Ennek ellenére az Applied Materials arra számít, hogy mind a rendelések, mind az árbevétel enyhén emelkedni fog a jelenlegi negyedévben, míg a nyereség részvényenként 1-2 cent körül alakul.

Az Applied Materials eredményeit negatívan befolyásolja, hogy a félvezetőgyártó vállalatok jelentősen megnyirbálták az idei évre előirányzott tőkeberuházási keretüket. A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel közel 1 milliárd dollárral költ kevesebbet az idén, mint a tavalyi évben.

Az elhúzódó iparági visszaesés miatt a cég november elején 1750 állást (a globális létszám 11 százalékát) szüntetett meg. Az utóbbi 14 hónapban a vállalat 5500 alkalmazottat bocsátott el, és tovább kívánja csökkenteni a költségeket.

Az Applied Materials tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 11 centtel 11,94 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 11,56 dollárra esett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.