:

Szerző: Barna József

2003. február 3. 16:30

Továbbra is veszteséges az Ericsson

[WSJ] A Telefon AB L.M. Ericsson ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A mobilhálózati berendezések legnagyobb gyártójának számító svéd vállalat immár sorozatban a hetedik veszteséges negyedévet zárta.

[WSJ] A Telefon AB L.M. Ericsson ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A mobilhálózati berendezések legnagyobb gyártójának számító svéd vállalat immár sorozatban a hetedik veszteséges negyedévet zárta.

Az Ericsson negyedéves forgalma éves szinten 37 százalékkal csökkent és 36,75 milliárd svéd koronára rúgott. A vállalat nettó vesztesége 8,33 milliárd korona volt, míg a megelőző év hasonló időszakában 3,5 milliárd korona. A veszteséghez hozzájárult egy 6,3 milliárd koronás átszervezési tétel is. Az átszervezéssel kapcsolatos költségeket nem számolva a cég adózás előtti vesztesége 2,2 milliárd koronát tesz ki, míg az elemzők 1,1-1,5 milliárd koronás veszteséget jeleztek előre.

A vállalat közölte, hogy ütemterv szerint halad a költségek csökkentésével. Ez egyben azt jelenti, hogy a cég alkalmazottainak száma az év végére 60 000 alá csökken a jelenlegi 64 600 fős szintről. A megszorító intézkedések 2001-es bevezetését megelőzően a vállalat 107 000 alkalmazottat foglalkoztatott világszerte.

A tavalyi pénzügyi év egészében az Ericsson 145,8 milliárd svéd korona árbevételt ért el, ami 31 százalékos csökkenés a 2001-es forgalomhoz képest. A vállalat vesztesége 19 milliárd koronát, részvényenként 1,51 koronát tett ki, szemben a megelőző év 21,3 milliárd koronás, részvényenként 1,94 koronás veszteségével.

A jövővel kapcsolatban a vállalat óvatosan fogalmazott. Amint Kurt Hellström elnök-vezérigazgató elmondta: "Noha úgy gondoljuk, hogy a visszaesés mélypontját már magunk mögött tudhatjuk, a piac továbbra is kiszámíthatatlan." Hellström szerint az idén a mobilhálózatoknál használt berendezések piaca 0-10 százalék közötti arányban csökken. Ugyanakkor a vállalat a szezonálisan gyenge első negyedévre 30 százalékos forgalomcsökkenéssel számol.

A vállalat részvényárfolyama hírünk írásának idején a stockholmi börzén 11 százalékkal 6,45 koronára esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.