Szerző: Barna József

2003. február 26. 09:25

A HP a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be

[WSJ] A Hewlett-Packard tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be, azonban elsősorban a gyenge egyesült államokbeli forgalomnak köszönhetően árbevétele elmaradt az előrejelzésektől.

[WSJ] A Hewlett-Packard tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be, azonban elsősorban a gyenge egyesült államokbeli forgalomnak köszönhetően árbevétele elmaradt az előrejelzésektől.

A január 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben a HP 17,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 8,7 százalékkal alacsonyabb a vállalat előrejelzésénél. A nettó nyereség 721 millió dollárt, részvényenként 24 centet tett ki. A Compaq eredményeivel együtt a vállalat a tavalyi év hasonló időszakában részvényenként 16 centes profitról számolt volna be. Az egyesüléssel kapcsolatos egyszeri költségeket nem számolva a HP nyeresége 1,1 milliárd dollárra, részvényeként 29 centre rúgott. A vállalat korábban részvényenként 27 centes profitot jelzett előre.

A HP közölte, hogy az egyesülést követően bevezetett költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően 734 millió dollárral csökkentek a költségek a negyedév során. A megelőző negyedévben 482 millió dolláros költségmegtakarításról számolt be a cég.

A költségek csökkentésének köszönhetően a vállalat egyes üzletágai ismét nyereséget értek el. A PC csoport például 33 millió dolláros profitról számolt be 5,1 milliárd dolláros forgalom mellett. A HP pénzügyi szolgáltatások üzletága szintén nyereségessé vált: a divízió 14 millió dolláros üzemi nyereséget ért el 517 millió dolláros forgalom mellett.

A szerverekért felelős vállalati csoport azonban továbbra is veszteséges: igaz, az üzletág vesztesége a megelőző negyedév 129 millió dollárjáról 83 millió dollárra csökkent. A csoport forgalma éves szinten 17 százalékkal, míg a korábbi negyedévhez képest 6 százalékkal 3,7 milliárd dollárra esett vissza. A vállalat azonban továbbra is tartja magát ahhoz a korábbi célkitűzéshez, mely szerint a szerver üzletág 2003 második félévére nyereségessé válik.

A nyomtató üzletág forgalma 9,4 százalékkal csökkent éves szinten és 5,6 milliárd dollárt tett ki. A részleg 907 millió dolláros üzemi nyereséget könyvelt el. A szolgáltatási üzletág forgalma szintén csökkent, 3 milliárd dollárra, üzemi nyeresége pedig 341 millió dollárra rúgott.

A HP a jelenlegi, második pénzügyi negyedévre az első negyedéves mutatókkal megegyező vagy azoknál némileg alacsonyabb árbevételre számít 27 centes részvényenkénti nyereség mellett.

A HP tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2,42 százalékkal 18,18 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 17,35 dollárra esett vissza.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.