Szerző: Vörös Péter

2003. február 11. 17:34

A Merrill Lynch nem számít az amerikai vállalati PC-vásárlások nekilendülésére

[WSJ] Steven Milunovich, a Merrill Lynch elemzője szerint az amerikai nagyvállalatok az idén várhatóan nem fogják tömegesen lecserélni PC-iket újabb számítógépekre. Ez azt jelenti, hogy a PC-ipar régóta várt fellendülése tovább késik.

[WSJ] Steven Milunovich, a Merrill Lynch elemzője szerint az amerikai nagyvállalatok az idén várhatóan nem fogják tömegesen lecserélni PC-iket újabb számítógépekre. Ez azt jelenti, hogy a PC-ipar régóta várt fellendülése tovább késik.

Bár sok vállalat az ezredforduló előtt vásárolt PC-ket használ, a lecserélési ciklus várhatóan az idén sem indul be. "Nem tapasztalható a PC-eladásoknak az upgrade-ciklussal kapcsolatos nekilendülése" -- írta Milunovich egy hétfőn közzétett kutatási jelentésben. "Egyes vállalatok a PC-lecserélési ciklust öt évre nyújtják ki, korábban ez általában 3 év volt."

A számítógépipar történetének egyik legsúlyosabb időszakán megy keresztül már több mint két éve, egyebek között a stagnáló gazdaságnak és az innováció hiányának köszönhetően. Ez oda vezetett, hogy a fogyasztók és a vállalatok halogatják az új PC-k vásárlását. Bár az idei évvel kapcsolatos várakozások szerint a helyzet nem fog változni, egyes ipari megfigyelők és befektetők mégis arra számítottak, hogy a vállalati PC-lecserélési ciklus az év második felében be fog indulni.

Milunovich hétfőn 7 százalékról 5 százalékra csökkentette a 2003-as PC-forgalom volumenének növekedés-előrejelzését, szerinte valószínűbb az, hogy a vállalatok 2004-ben és 2005-ben kezdik el a nagyobb méretű PC-kiadásokat.

"A gyorsulás valószínűbb 2004/2005-ben, részben karbantartási okok, részben a Windows XP operációs rendszerre történő áttérés miatt" -- mondta az elemző. "Úgy tűnik, hogy a PC-kiadások szorosan összefüggnek a gazdaság alakulásával: ha a gazdaság nekilendül, akkor a PC-eladások is hamarosan beindulnának." Milunovich szerint hosszú távon a kereslet erősödéséhez vezethetnek a videoalkalmazások és a hangfelismerés.

Az elemző arra számít, hogy a PC-forgalom az idén legjobb esetben 2 százalékkal emelkedik, de előfordulhat az is, hogy a forgalom értéke 1 százalékkal csökken. 2004-ben a forgalom volumenének 10 százalékos növekedése várható, míg az eladások érték 2 százalékkal fog nőni.

Ami az átlagos eladási árakat illeti, Milunovich szerint a PC-k árai a következő két évben 6-7 százalékkal fognak csökkenni, mert továbbra is folytatódik az alkatrészek árcsökkenése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról