:

Szerző: Barna József

2003. február 5. 08:57

Csökkenő forgalom, növekvő nyereség a Ciscónál

John Chambers
John Chambers
[WSJ] A Cisco Systems tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A hálózati berendezéseket gyártó óriásvállalat éves szinten 50 százalékkal növelte nyereségét, forgalma azonban csökkent.

A január 25-én véget ért második pénzügyi negyedévben a Cisco 4,71 milliárd dolláros árbevételt ért, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 4,82 milliárd dolláros forgalmával. Az első negyedévben a vállalat árbevétele 4,85 milliárd dollár volt. A nettó nyereség azonban -- éves szinten 50 százalékkal -- 991 millió dollárra, részvényenként 14 centre nőtt. A tavalyi év hasonló időszakában a cég profitja 660 millió dollár, részvényenként 9 cent, míg az első pénzügyi negyedévben 1 milliárd dollár, részvényenként 14 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 13 centes részvényenkénti profitra és 4,73 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

Noha az elemzők csökkenést prognosztizáltak, az elmúlt három hónapban a Cisco bruttó haszonrése rekordszintre, 70,4 százalékra emelkedett a harmadik negyedéves 69,3 százalékos szintről. Larry Carter pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy ez részben a csökkenő alkatrészáraknak volt köszönhető. A cég éves szinten körülbelül 2 milliárd dollárral csökkentette üzemi költségeit, és mintegy 2000 alkalmazottjától vált meg az elmúlt év során.

John Chambers elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a második pénzügyi negyedév a vállalat történetének egyik legjobban sikerült negyedéve volt. Mint kiemelte, a Cisco évek óta először kezdi -- szelektíven -- növelni kiadásait, így egyebek mellett egy 150 millió dolláros reklámkampányt indít, valamint egyes fejlődő piacokon új munkahelyeket létesít. Azonban rossz hír, hogy a megrendelések továbbra is alacsonyabbak az eladásoknál.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre -- mely hagyományosan a Cisco leggyengébb negyedéve -- a vállalat 3 százalékos forgalomcsökkenéssel számol. Amint Chambers elmondta, aggódik a kiszámíthatatlan geopolitikai helyzet és az iraki háború lehetősége miatt, hiszen mindez érzékenyen érintheti a vállalat eredményeit.

A Cisco tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 28 centtel 13,20 dollárra csökkent, míg a tőzsdezárás utáni kereskedésben 13,07 dollárra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.