:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 11. 15:26

Ausztria Központi Informatikai Hivatala is belépett a Liberty Alliance szervezetébe

[NetAktív] A hálózati személyazonosság kezelését szolgáló nyílt szabványok fejlesztésére és alkalmazására közel másfél éve jött létre a Liberty

[NetAktív] A hálózati személyazonosság kezelését szolgáló nyílt szabványok fejlesztésére és alkalmazására közel másfél éve jött létre a Liberty Alliance, amely tagjainak száma az alapítás óta folyamatosan növekszik. 2003 elején újabb 22 szervezet csatlakozásával a tagok száma elérte a 150-et, ami több mint egymilliárd internetfelhasználó képviseletét jelenti.

A szervezet tagjai között -- az alapító világcégek, így például a Nokia, a Vodafone, több nagy bankkártya szolgáltató, köztük a VISA és az EC/MC, valamint a Sun Microsystems mellett -- saját régiónkból többek között megtalálható az osztrák Központi Informatikai Hivatal is, amely Ausztria teljes közigazgatási rendszerének IT és kommunikációs infrastruktúrájáért felel, illetve az e-kormányzati rendszer fejlesztésén dolgozik.

A Liberty Alliance szervezet tagjainak célja a hálózati személyazonosság kezelésére alkalmas, nyílt, megosztott megoldás létrehozása és széleskörű elterjesztése, amely lehetővé teszi a decentralizált hitelesítést és nyílt engedélyezést bármely, az internetre csatlakozó eszközről, így a hagyományos asztali számítógépek mellett mobiltelefonokról, televíziókról, autókról, hitelkártyákról, vagy éppen pénztárgépekről.

A szövetség tagjai között megtalálhatók a világ legismertebb márkaneveit képviselő multinacionális vállalatok, valamint szolgáltatók, amelyek termékei szolgáltatásai és partnerkapcsolatai lefedik a fogyasztói és ipari termékek, pénzügyi szolgáltatások, az utazás, a digitális média, a kereskedelem, a telekommunikáció és a technológia széles körét. A szervezethez nem csak vállalatok, hanem non-profit szervezetek és állami hivatalok is csatlakozhatnak. A Liberty Alliance céljainak globalitására jellemző, és a hazai állami informatikai fejlesztési projektek kapcsán figye lmet érdemel, hogy az utóbbi kategóriába tartozó 24 "Affiliate" ("társult tag") között nem csak az USA Védelmi Minisztériuma, hanem már a szomszédos Ausztria Központi Informatikai Hivatala is megtalálható.

A szövetség mindössze másfél éves múltja ellenére a kitűzött célok megvalósítása felé nagy léptekkel halad. A 150 tag körében nemrégiben készített felmérés szerint 59%-uk már alkalmazza, vagy a következő egy év során bevezeti a múlt év novemberében bejelentett Liberty Alliance 1.1 hálózati személyazonosító ajánlást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.