Szerző: Barna József

2003. február 20. 17:13

Szorosabbra húzza a nadrágszíjat a National Semiconductor

Brian L. Halla
Brian L. Halla
[HWSW] A National Semiconductor ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében jelentős stratégiai átalakításokat hajt végre. Az átszervezések során a vállalat megválik egyes üzletágaitól és elbocsátja alkalmazottainak 5 százalékát.

A National értékesíteni kívánja az x86-os architektúrára épülő Geode processzorokat fejlesztő Information Appliance, valamint Cellular Baseband üzletágát. A vállalat jelenleg tanácsadó cégek segítségével keres vevőt a részlegekre, melyek működése -- ahogy a terméktámogatás is -- egyelőre zavartalan.

Brian Halla, a vállalat vezérigazgatója a következőképpen kommentálta az eladással kapcsolatos terveket: "Ezeknek az üzletágaknak van jövője. Azonban jelenleg ennek biztosításához több tőkére van szükség, mint amennyit mi hajlandóak lennénk befektetni. Számos üzletbe belefogtunk, azonban ebben az erőt próbáló környezetben kutatás-fejlesztési költéseinket olyan termékekre fókuszáljuk, melyek magasabb és gyorsabb megtérülést ígérnek."

A National egyben közölte, hogy újabb hosszú távú technológiai és gyártási megállapodást kötött korábbi partnerével, a TSMC-vel. Ennek értelmében a 0,15 mikronos és annál fejlettebb technológiát igénylő National-termékeket a tajvani szerződéses gyártó fogja előállítani a jövőben. A megállapodás egyben azt jelenti, hogy egyes munkahelyek feleslegessé válnak: az amerikai vállalat ezért mintegy 500 alkalmazottjától válik meg azonnali hatállyal. Jelenleg a cég 10 000 dolgozót foglalkoztat világszerte.

E lépéseknek köszönhetően a National a negyedik, május 25-én véget érő pénzügyi negyedévtől kezdve negyedévenként 15 millió dolláros költségmegtakarítással számol. Egyben körülbelül 35-45 millió dolláros költséget könyvel el a vállalat az elbocsátásokkal kapcsolatban a jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedév során.

A National immár harmadik egymást követő negyedévben volt nyereséges. A cég a november 24-én véget ért második pénzügyi negyedévben 422,3 millió dolláros árbevételt ért el, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég forgalma 366,5 millió dollár volt. A vállalat nettó nyeresége 6,2 millió dollárt, részvényenként 3 centet tett ki, szemben a tavalyi megfelelő időszak 46,6 millió dolláros, részvényenként 26 centes nettó veszteségével.

Hírünk írásának idején a vállalat részvényárfolyama 5,56 százalékkal a tegnapi záróérték felett, 15,18 dolláron állt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.