Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 28. 15:48

Március közepétől mégis mindenhol 25 százalékkal csökkenhet az internetezés költsége

Ma kora délután, közvetlenül az érintettekkel

Ma kora délután, közvetlenül az érintettekkel folytatott megbeszélést követően sajtótájékoztatón jelentette be Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési miniszter, hogy valamennyi internetszolgáltató által igényelhető támogatási rendszert vezetnek be annak érdekében, hogy az internetezés költségei valóban csökkenhessenek 25 százalékkal. A kedvezmények legkorábban március közepétől vehetők igénybe.

Az új konstrukció értelmében a Matáv az internetszolgáltatóknak adott ajánlatában magára vállalja a mintegy 4-5 százalékot kitevő beszedési kockázathányadot. A minisztérium pedig valamennyi olyan szolgáltatónak felkínálja a támogatási konstrukciót, amelyik hajlandó szerződést kötni a tárcával. A szerződés értelmében 6,5 százaléknyi árengedményt az internetszolgáltatóknak kell adni ügyfeleik részére, s a minisztérium ezért körülbelül kétszer 6,5 százalékos támogatást nyújt minden egyes előfizetéshez.

A támogatási rendszer csak azoknak a modemes előfizetőknek jelent költségcsökkenést, akik a percenként 77 fillérrel már egyébként is támogatott 15, 40, illetve 100 órás csomagokra fizetnek elő. Az új konstrukció értelmében az internetszolgáltatóknál lehet előfizetni a támogatott díjcsomagok telefonos átalánydíját is -- hasonlóan a Matáv és az Axelero március elsején bevezetett új kombi csomagjaihoz.

Az új díjcsomagok áráról egyelőre nincs konkrét információ, hiszen az internetszolgáltatók maguk dönthetik majd el, hogy mekkora kedvezménnyel értékesítik a csomagokat. Az Axelerónál jelenleg a 15 órás csomag 3000 forintba, a 40 órás 6000-be, míg a 100 órás 9000-be kerül; ezek a csomagok már tartalmazzák a kedvezményes időszakban felhasználható órák telefonköltségét is. A miniszter szerint akár ennél olcsóbb csomagok is megjelenhetnek a piacon.

Lapunk információi szerint annak ellenére, hogy az internetszolgáltatóknak kidolgozott támogatás egyelőre még csak szóbeli megállapodásként létezik, a Matáv e-mailben elküldött új ajánlatában már szerepel a 4 százaléknyi beszedési kockázat átvállalása -- ezzel kapcsolatban egyébként a sajtótájékoztatón szintén résztvevő Polányi Sándor, a Vivendi vezérigazgatója jelezte, hogy a Vivendi mint távközlési szolgáltató szintén átvállalja a területein szolgáltató ISP-ktől a 4 százalékot.

Kovács Kálmán elmondta, hogy a minisztérium idei költségvetésében már korábban félretettek 3 és fél milliárd forintot, s ebből kívánják finanszírozni valamennyi támogatási formát. A közeljövőben várható az is, hogy a szélessávú internetezők is részesülhetnek majd valamilyen támogatásban -- ennek részletei azonban még nem ismeretesek.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról