Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Emelkedtek a szervereladások a negyedik negyedévben az USA-ban

Vörös Péter, 2003. február 10. 08:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató cég pénteken közzétette a negyedik negyedévre vonatkozó amerikai szervereladási adatait: a 4,47 milliárd dolláros forgalom 5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 11 százalékos emelkedés a harmadik negyedévhez képest.

hirdetés
[CNET] A Gartner Dataquest piackutató cég pénteken közzétette a negyedik negyedévre vonatkozó amerikai szervereladási adatait: a 4,47 milliárd dolláros forgalom 5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 11 százalékos emelkedés a harmadik negyedévhez képest.

Az első négy helyen ugyanazok a vállalatok (az IBM, a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems és a Dell) végeztek, mint egy évvel korábban, bár a Sun piaci részesedése 6,8 százalékkal csökkent, míg a Dell, a HP és az IBM részesedése nőtt 2001 negyedik negyedévéhez viszonyítva.

Az IBM szerverforgalma 1,45 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben, ez 7 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 10 százalékos emelkedés a harmadik negyedévhez viszonyítva. A HP szervereladásai 1,12 milliárd dollárt tettek ki, ez 11 százalékos javulás 2001 negyedik negyedévhez képest és 23 százalékos növekedés az előző negyedévhez viszonyítva.

A Sun negyedéves szerverforgalma 677 millió dollár volt, ez 27 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest és 3 százalékos visszaesés az előző negyedévhez viszonyítva. A Dell szervereladásai 531 millió dollárt tettek ki, ez 37 százalékos emelkedés a 2001-es negyedik negyedévhez képest és 7 százalékos javulás a harmadik negyedévhez viszonyítva.

A többi szervergyártó forgalma összesen 695 millió dollár volt, ez 20 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 12 százalékos emelkedés a harmadik negyedévhez viszonyítva.

Januárban a Gartner közzétette a szerverpiac 2002-es volumenadatait, annak a listának az élén a HP állt 30 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen a Dell végzett 19 százalékos részesedéssel.

A Gartner ugyanakkor azt is megjósolta, hogy az olcsóbb, Intel szerverekből származó forgalom 2003-ban a történelem során először meg fogja haladni a drágább Unix szerverekből származó bevételeket.

"A globális szerverpiac továbbra is a 2002 első negyedévében elkezdett növekedési pályán halad, ami arra utal, hogy a globális piacon a szervereladások stabilizálódnak, de egyelőre nincs jele annak, hogy drámai erősödés várható, mivel több régióban továbbra is gyenge a gazdasági helyzet" -- mondta Shahin Naftchi, a Gartner szerverelemzője.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!