Szerző: Vörös Péter

2003. február 24. 10:40

Világszerte csökkent a félvezetőgyárak kihasználtsága a negyedik negyedévben

[SBN] A hollandiai székhelyű Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentése szerint 2002 utolsó negyedévében folytatódott a CMOS áramköröket előállító wafergyárak ( fab -ek) kihasználtságának visszaesése. Az összes MOS fab átlagos kihasználtsága 87,3 százalék volt a második, 86,5 százalék a harmadik és 81,9 százalék a negyedik negyedévben.

[SBN] A hollandiai székhelyű Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentése szerint 2002 utolsó negyedévében folytatódott a CMOS áramköröket előállító wafergyárak ( fab-ek) kihasználtságának visszaesése. Az összes MOS fab átlagos kihasználtsága 87,3 százalék volt a második, 86,5 százalék a harmadik és 81,9 százalék a negyedik negyedévben.

A SICAS szerint a szerződéses félvezetőgyártóknál alacsonyabb a kapacitáskihasználtság, mint az önálló gyártóknál, itt negyedévenként 10 százalékos volt a visszaesés, 79,9 százalékról 71,3 százalékra, majd 61,6 százalékra csökkent a mutató. A vezető szerződéses MOS gyártóknál azonban sokkal jobb volt a helyzet: a legalább 0,2 mikronos gyártástechnológiát alkalmazó cégeknél 90 százalék körül volt a kapacitáskihasználtság a tavalyi év egészében.

Bár a csökkenő trend azt jelenti, hogy a gyártókra nagy nyomás helyezkedik az árak csökkentése irányában, a szakértők szerint a kereslet enyhe emelkedésére is hamar közel 100 százalék lehet a kapacitáskihasználtság, ami a árak emelkedését eredményezheti.

A SICAS alapítói a European Electronic Component Manufacturers Association (EECA), az Electronic Industries Association of Japan (JEITA), a Korea Semiconductor Industry Association (KSIA) és az amerikai Semiconductor Industry Association (SIA). A Taiwan Semiconductor Industry Association (KSIA) szintén támogatja a SICAS működését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról