Szerző: Barna József

2003. február 14. 09:47

Töretlenül növekszik a Dell

Michael Dell
Michael Dell
[WSJ, CNET] A Dell Computer tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A világ második legnagyobb PC-gyártója éves szinten jelentősen növelte mind árbevételét, mind pedig nyereségét.

A Dell a január 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 9,74 milliárd dolláros árbevételt ért, ami 21 százalékkal haladja meg a megelőző év hasonló időszakának 8,06 milliárd dolláros forgalmát. A vállalat nyeresége 603 millió dollár, részvényenként 23 cent volt, szemben a korábbi év bázisidőszakának 456 millió dolláros, részvényenként 17 centes nyereségével. A Dell eredményei centre pontosan megfeleltek a Thomson First Call által megkérdezett elemzők várakozásainak.

Michael Dell, a vállalat elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy cége immár két éve jelentősen nagyobb mértékben növekszik, mint az iparág általában. Reményei szerint ezt a trendet a jövőben is folytatni tudják. A cég a bejelentés szerint az elmúlt évben 20 százalékkal növelte forgalmát, miközben -- az IDC adatai szerint -- a PC-piac egésze mindössze 1,5 százalékkal növekedett. A Dell által forgalmazott eszközök darabszáma pedig 25 százalékkal nőtt, ami elsősorban a szerverek (25 százalékos növekedés) és a tárolási eszközök (87 százalékos növekedés) kimagasló forgalmának köszönhető.

A tavalyi pénzügyi évben a Dell 35,4 milliárd dolláros árbevételt és 2,1 milliárd dolláros, részvényenként 80 centes nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat árbevétele 31,2 milliárd dollár, nyeresége pedig 1,78 milliárd dollár, részvényenként 65 cent volt.

A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat 9,5 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 23 centes nyereséget vár. Ez az eredmény kétszámjegyű százalékos növekedést jelentene a tavalyi év hasonló időszakához képest, míg 2-3 százalékos csökkenést a negyedik negyedévhez képest. A globális PC-forgalom hagyományosan 10 százalék körüli mértékben csökken az első negyedévben.

Michael Dell elmondta, hogy az idei évben az eladott PC-k darabszáma az előrejelzések szerint meghaladja majd a 140 milliót, ami jelentős növekedési lehetőséget biztosít a Dell számára. A vállalat felkészült arra, hogy a HP árcsökkentéseire válaszoljon, és tovább faragja a költségeket.

A Dell tegnap a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,31 centtel (1,35 százalékkal) 23,25 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kerekedésben további 4 százalékkal nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról