Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 6. 10:42

Internetkávézó a világ tetején -- Cisco vezeték nélküli eszközökkel

[NetAktív] A Cisco segítségével a Mount Everest hegymászói hamarosan új csúcsokat hódíthatnak meg a vezeték nélküli kommunikációban is. A

[NetAktív] A Cisco segítségével a Mount Everest hegymászói hamarosan új csúcsokat hódíthatnak meg a vezeték nélküli kommunikációban is. A Cisco Systems három Aironet 350 vezeték nélküli bridge-et és nagyteljesítményű antennát ajándékozott a nepáli hatóságoknak, támogatva a világ legmagasabb és legtávolabbi vezeték nélküli adatkommunikációs hálózatának és internet kapcsolatának kiépítését. A tervek szerint -- amennyiben időben fel tudják állítani és tesztelni a hálózatot -- a márciusban induló három hónapos mászószezonban az már élesben a hegymászók rendelkezésére áll.

Az Everest az emberi bátorság legnagyobb kihívása, de a hegy a Cisco-berendezéseket is kíméletlenül próbára fogja tenni. A szervezők választása az eszközök megbízhatósága és kiemelkedő műszaki paraméterei miatt esett a Cisco berendezésekre. A szervezők szándékai szerint az Aironet 350 vezeték nélküli bridge-ek segítségével alakítanak ki egy optikai rálátással bíró vezeték nélküli kapcsolatot az Everest 5600 méter magasságban lévő alaptáborának VSAT parabolaantennájához, amely a tábortól mintegy 1,6 kilométerre lévő sziklafalhoz van rögzítve. Az Aironet bridge-ek létfontosságú részei a parabolaantennához vezető összeköttetésnek, ugyanis az nem helyezhető az alaptábor közelébe, mivel a tábor egy mozgó gleccseren található, ami állandóan kimozdítaná irányból az antennát.

Attól függően, hogy a szervezők hogyan konfigurálják a hálózatot, a hegymászóknak várhatóan 64–128 kilobit/másodperces internet- hozzáférésük lesz a levelezéshez, webeléréshez, és az IP alapú hangkommunikációhoz az alaptábor egyik sátrában található számítógépekről. Az Aironet 350 bridge-ek az egyre népszerűbb 802.11b technológiát használják, amelyet a repülőtereken, szállodákban, étteremláncokban működő, vezeték nélküli hálózati hozzáférést biztosító ún. Hot spot-ok esetében is alkalmaznak. Korábban a hegymászók műholdas rádión keresztül tartották a kapcsolatot a külvilággal. Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése azonban igen drága, többletsúlyt jelentenek a csomagban, és rendkívül alacsony sávszélességet biztosítanak (általában 8 kbps-nál is kisebbet).

Az eszközök átadását Jim Forster, a Cisco mérnöke koordinálja, a hálózat üzembehelyezésében pedig Dave Hughes, a távolsági adatkommunikáció úttörője, a National Science Foundation munkatársa segít a nepáliaknak. Hughes a legmegbízhatóbb vezeték nélküli berendezéseket kereste, amelyek az Everesten uralkodó zord időjárási körülmények között is képesek működni. A legnagyobb probléma a hőmérséklet. Még az enyhének mondható mászószezonban is –9,5 fok alá eshet a hőmérséklet.

Hughes, aki a puerto ricói dzsungeltől kezdve a mongol sztyeppékig a világ számos pontján épített már kommunikációs rendszereket, azt tervezi, hogy az Aironet 350 bridge- eket szigetelt dobozzal védi meg. Reményei szerint ez elegendő védelmet nyújt a metsző hideggel szemben. Nagy könnyebbséget jelent, hogy az Aironet 350 bridge-ek egyenárammal működnek és csupán 24 voltot igényelnek, így használhatóak cellás akkumulátorokkal, napelemekkel, valamint a hegyen is elérhető generátoros áramellátással.

Forster szerint nem meglepő, hogy Hughes és a nepáli hatóságok a 802.11b vezeték nélküli technológiát alkalmazzák a hálózathoz. Ez a szabvány egyre népszerűbbé válik olyan helyszínek csatlakoztatásánál, amelyeket nem lenne célszerű bekábelezni. Az Everest projekt -- bár egyedi -- demonstrálja a 802.11b technológia rugalmasságát olyan területeken is, ahová az optikai, DSL vagy kábelkapcsolat már nem ér el.

A mászószezonok közötti időszakban a közeli faluba viszik le a felszerelést és használják azokat a helyiek, valamint a kiránduló turisták számára kínált vezeték nélküli hálózathoz és internet-kapcsolathoz.

Forster a Cisco berendezéseket január 16-án szállította le Katmanduba, ahonnan azok vonattal, busszal, jakháton és sherpákkal fognak eljutni az alaptáborba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról