Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 18. 16:03

25 százalékkal csökken az internetezés költsége márciustól -- egyelőre csak a Matáv és az Emitel ügyfeleinek

25, de akár 30 százalékkal is csökkenhet az internetezés összköltsége a Matáv és az Emitel területén élő, modemmel és ADSL-lel csatlakozó ügyfelek esetében. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium mai sajtótájékoztatóján aláírt támogatási szerződésektől a partnerek többek közt a szélessávon internetezők táborának jelentős -- százezer felhasználót is meghaladó -- növekedésére számítanak.

[HWSW] 25, de akár 30 százalékkal is csökkenhet az internetezés összköltsége a Matáv és az Emitel területén élő, modemmel és ADSL-lel csatlakozó ügyfelek esetében. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium mai sajtótájékoztatóján aláírt támogatási szerződésektől a partnerek többek közt a szélessávon internetezők táborának jelentős -- százezer felhasználót is meghaladó -- növekedésére számítanak.

A korábban internet-hozzáférés támogatására elkülönített hárommilliárd forint terhére nyújt támogatást a minisztérium a modemes internetezés költségeinek, és a szélessávú internet-hozzáférés havidíjának csökkentéséhez. A támogatásra fordítható keretösszeg egytizedét -- mintegy 300 millió forintot -- használták fel a szolgáltatók 2002 végéig, így a minisztérium a keret terhére további támogatást nyújt azoknak a távközlési szolgáltatóknak, melyekkel megállapodott.

hozzáférés neveóranagyker. árkisker. ajánlat
Kezdőnet151162,50 Ft1550 Ft
Haladónet403000 Ft4000 Ft
100 órás1006562,50 Ft8750 Ft

A Matáv és az Emitel vezetői aláírták az internetdíjak csökkentését eredményező szerződéseket, melynek eredményeképp a Matáv modemeseknek szánt díjcsomagjainak ára csökkenhet. Egy új, mintegy 100 órányi internethasználatot tartalmazó csomag is lesz márciustól, szintén a modemes felhasználóknak.

A Matáv nagykereskedelmi árai internetszolgáltatóknak szólnak. Az ISP-k maguk dönthetik el, hogy az előfizetőik felé mekkora kedvezményt nyújtanak az ajánlott kiskereskedelmi árból. A kedvezményes -- 15, 40 és 100 órás csomagok -- csak a távközlési költségeket tartalmazzák, a fenti árak az internet-hozzáférés díjának függvényében változhatnak. A csomagok az úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban, azaz hétköznap 16 órától éjfélig, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 7-24 óráig vehetők igénybe.

Straub Elek a Matáv vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Matáv számításai szerint az internetezés havidíja (a távközlési és az internetszolgáltatóknak fizetendő díjakat is beleértve) a következőképpen alakulhat: a 15 órás internetezés havonta 2100-3000, a 40 órás 5000-6200, míg a 100 órás 8750-9500 forintba kerül majd -- a forgalmi adóval együtt.

A Matáv kínálatában szereplő ADSL hozzáférések díja is kedvezőbb lesz. Ehhez állami támogatást a Matáv nem vesz igénybe. A jelenleg 384 Kbit/s sebességű hozzáférések áremelkedés nélkül 512 Kbit/s-re változnak, ám a 384/64-es csomagok sem tűnnek el: ezek ára várhatóan havi 10 000 forint alatt marad.

Az Emitel árai egyelőre nem ismeretesek. A többi távközlési szolgáltatóval egyelőre nem sikerült megállapodnia a minisztériumnak, a Vivendi, Pantel, GTS-Datanet, Hungarotel, eTel, Elender és a UPC által együtt kiadott közlemény szerint bár nyitottak az új konstrukciók kidolgozására, szerződés egyelőre nem jött létre a minisztérium és a szolgáltatók között. A szolgáltatók közleményükben leszögezték: nem az egyszereplős verseny, s nem a különmegállapodások kötése, hanem a valódi, többszereplős piaci verseny elősegítése vihet közelebb az információs társadalom kiteljesedéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról