Szerző: Barna József

2003. február 6. 08:59

A negyedik negyedévben az AMD enyhén növelte piaci részesedését

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) valamelyest javított részesedési mutatóin a tavalyi negyedik negyedévben, azonban éves szinten jelentősen csökkent piaci részesedése a személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán. Mindez a rivális Intel malmára hajtotta a vizet.

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) valamelyest javított részesedési mutatóin a tavalyi negyedik negyedévben, azonban éves szinten jelentősen csökkent piaci részesedése a személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán. Mindez a rivális Intel malmára hajtotta a vizet.

A Mercury Research piackutató vállalat adatai szerint az AMD piaci részesedése 13,8 százalékra emelkedett a negyedik negyedév során a harmadik negyedéves 11,6 százalékos mélypontról. A sunnyvale-i vállalat a megelőző év hasonló időszakában még 18 százalék feletti részesedéssel bírt.

Az Intel részesedése a negyedév során a harmadik negyedéves 86,8 százalékról 84,6 százalékra csökkent, azonban míg így is jóval magasabb, mint a megelőző év hasonló időszakában, amikor a vállalat a piac 81,2 százalékát mondhatta magáénak. Az Intel vezetői a negyedéves pénzügyi eredmények közzétételekor több alkalommal is hangsúlyozták, hogy a vállalat 2002-ben évek óta nem látott mértékben növelte részesedését.

Noha az éves statisztikai adatok egyelőre nem ismertek, Dean McCarron vezető elemző szerint az AMD részesedése jelentősen csökkent tavaly. Mint mondta, az AMD pozíciójának romlását a már a tavalyi első negyedév során felhalmozódott raktárkészletek okozták. A készletek ellensúlyozására a vállalat kénytelen volt visszafogni eladásait a harmadik negyedévben, ami ennek köszönhetően rendkívül kiábrándító pénzügyi mérleggel zárult.

Az AMD ráadásul tavaly több alkalommal elhalasztotta egyes új modelljeinek bevezetését, és a 0,13 mikronos gyártástechnológia lassú felfutása miatt gyakran nem tudta időben szállítani csúcsprocesszorait. Eközben az Intel rendszeresen csökkentette processzorainak árát, az AMD-nek pedig alkalmazkodnia kellett. Így fordulhatott elő, hogy az AMD megvásárolható leggyorsabb processzorai gyakran annyiba kerültek, mint az Intel leglassabb modelljei. Ez ugyan a vállalat piaci részesedését csak kevéssé, árbevételét azonban jelentősen befolyásolta. A vállalat vesztesége a tavalyi évben 1,3 milliárd dollárra rúgott, ami meghaladja az utóbbi 15 évben összesen elért nyereséget.

A kisebb processzorgyártók, így a VIA és a Transmeta összesített piaci részesedése 1,6 százalék volt a negyedik negyedévben, szemben a megelőző év hasonló időszakának 0,8 százalékos mutatójával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról