:

Szerző: Vörös Péter

2003. február 10. 09:39

A DDR memóriák árai hamarosan az SDRAM-árak alá süllyednek

[SBN] A 256 megabites DDR SDRAM memóriák árának csökkenése folytatódik és az iSuppli piackutató vállalat szerint hamarosan az SDRAM-árak alá fognak süllyedni. A DDR memóriachipek azonnali piaci átlagos eladási árai már november óta csökkennek, ugyanakkor az SDRAM chipek ára nagyjából változatlan maradt.

[SBN] A 256 megabites DDR SDRAM memóriák árának csökkenése folytatódik és az iSuppli piackutató vállalat szerint hamarosan az SDRAM-árak alá fognak süllyedni. A DDR memóriachipek azonnali piaci átlagos eladási árai már november óta csökkennek, ugyanakkor az SDRAM chipek ára nagyjából változatlan maradt.

Az amerikai azonnali piacon a 256 megabites DDR átlagos eladási ára 1 százalékkal 4,25 dollárra csökkent a múlt héten, míg a 256 megabites SDRAM átlagos eladási ára 3,55 dolláron maradt. December közepén az azonnali piacon a 256 megabites DDR chipek ára közel kétszerese volt az SDRAM-áraknak. A 128 megabites DDR chipek ára január végén érte el a 128 megabites SDRAM chipek árát.

A DDR memóriachipek árcsökkenése nem nagy meglepetés, mivel ezek gyorsan szabvánnyá váltak a PC-s világban. Az SDRAM-árak változatlansága szintén nem meglepő, mivel a legfőbb amerikai OEM PC-gyártók már nem használják ezeket, a memóriagyártók pedig jelentősen csökkentették a termelést.

Az iSuppli szerint az SDRAM jövője a kínai és az indiai piacoktól függ, mivel ebben a két országban még mindig jelentős az SDRAM-felhasználás az olcsóbb számítógépeknél. A szakértők egyébként úgy vélik, hogy e két piac növekedési potenciálja a legnagyobb az egész világon. Ha az itteni PC-gyártók SDRAM-kereslete nő, akkor a jövőben emelkedni fognak az SDRAM-árak.

Az azonnali piaci árcsökkenéssel párhuzamosan 10-15 százalékkal csökkentek a szerződéses DDR-árak február első napjaiban. A memóriagyártók számára továbbra sem túl kecsegetők a közeljövő kilátásai, az iSuppli szerint nincs olyan piaci tényező, amely az árak emelésére utalna februárban.

Az azonnali piaci kereskedők várhatóan késleltetik bevásárlásaikat és készletnövelő erőfeszítéseiket addig, amíg meg nem győződtek arról, hogy az árak már elérték a mélypontot. Az iSuppli úgy véli, hogy a DDR-árak még nem érték el ezt a pontot.

Amikor a DDR-árak elérik a mélypontot, több tényező fog az árak emelkedése mellett szólni: az egyik az, hogy a nagy memóriamodul-gyártók általában nagy mennyiségű memóriachipet vásárolnak az árgörbe mélypontján vagy annak közelében. Ez önmagában is megemeli az azonnali piaci árakat. Ha és amikor ez bekövetkezik, akkor az azonnali piaci kereskedők is elkezdik bevásárlásaikat és a készletek növelését, ez az árak további növekedését eredményezi.

Az iSuppli szerint új technológiára és új termékekre van szükség ahhoz, hogy a memóriachip-piac kilábaljon a jelenlegi árcsökkenési folyamatból: egészen pontosan a DDR333 és a DDR400 SDRAM chipekről van szó.

A gyártók áttérése a DDR333 és DDR400 chipekre kínálati gondokat eredményezhet és az árak növekedéséhez vezethet, hasonlóan a DDR266 chipek tavalyi szerepléséhez. Azonban az iSuppli nem számít arra, hogy a DDR-kínálat olyan szűkös lesz, mint tavaly, mert több gyártó jelentős előrelépést tett a DDR333 chipek gyártása terén a fejlett technológiáknak köszönhetően.

A Samsung Electronics és az Infineon Technologies 0,13 és 0,14 mikronos gyártástechnológiával gyártja a DDR333 chipeket. A Hynix Semiconductor most áll át a DDR333 chipgyártásra szintén 0,13 mikronos technológiával. A nagy gyártók közül a legagresszívabb a Micron Technology: a világ második legnagyobb memóriagyártója 0,11 mikronos gyártástechnológiát használ a DDR333 chipgyártáshoz.

Bár a memóriagyártók meglepően gyorsan növelték a DDR333 chipek technológiai kihozatalát (yield), ez utóbbi a DDR400 chipek esetében még kevesebb, mint 30 százalék. A memóriagyártóknak jelentősen növelni kell erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy elfogadható kihozatalt érjenek el a DDR400 chipeknél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.