Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 28. 17:38

Kovács Kálmán szerint nem a tárca tevékenysége, hanem az informatika szerepének megítélése halovány

A Szabad Demokraták Szövetségének székházában tartottak ma sajtótájékoztatót az SZDSZ-es vezetésű tárca miniszterei. Az Oktatási, Gazdasági és a Környezetvédelmi mellett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője, Kovács Kálmán is jelen volt a tájékoztatón.

[HWSW] A Szabad Demokraták Szövetségének székházában tartottak ma sajtótájékoztatót az SZDSZ-es vezetésű tárca miniszterei. Az Oktatási, Gazdasági és a Környezetvédelmi mellett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője, Kovács Kálmán is jelen volt a tájékoztatón. A rendezvényen a tárcák terveiről célkitűzéseiről adtak számot a szabaddemokrata politikusok.

Kovács Kálmán elmondta: a 2003-ban meghirdetett Neumann-év célja az információs társadalom kiépítésén túl az olcsóbb internetezés megteremtése, valamint az informatikai szektorba való befektetések ösztönzése is. A miniszter jelezte: uniós csatlakozásig versenybarát távközlési törvény születik, valamint kiépül többszáz településen--az e-Magyarország pontnak nevezett -- közösségi internet-hozzáférési hely. Szintén a Neumann-év során valósulnak meg olyan e-kormányzati fejlesztések, melyeknek köszönhetően interneten keresztül adhatjuk be adóbevallásunkat, továbbá az okmány-ügyintézést és a felsőoktatási intézményekbe való beiratkozást is on-line intézhetjük.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy valamennyi vitát, amely az internet- és a távközlési szolgáltatók között folyik, az új Hírközlési Törvény rendezi majd. A tegnapi Népszabadságban megjelent cikkel kapcsolatban -- melyben a február eleji zirci frakcióhétvégén elhangzott, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eddigi munkáját kritizáló megjegyzésekről volt szó -- Kovács annyit mondott: a lap rosszul interpretálta az elhangzottakat, a kritikus szavak nem a tárcára, hanem az informatika társadalmi megítélésére vonatkoztak.

A Népszabadság cikke szerint Kovács Kálmán működését még a nem túl hangsúlyos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tevékenységénél is haloványabbnak ítélték a frakcióülésen, továbbá Mécs Imre és Kuncze Gábor a Matáv elmaradt megregulázása miatt támadta a minisztert. Kovács szerint azonban a halovány kifejezés nem a tárca, vagy az ő munkájára vonatkozott, hanem az informatika fontosságáról a társadalomban kialakult vélekedésre. Magyar Bálint szintén cáfolta az Index tegnapi cikkének azon állítását, miszerint az informatikai tárcánál irányváltásra lenne szükség.

Kóródi Mára lapunk érdeklődésére elmondta: az elektronikus hulladékok (e-szemét) megsemmisítésére illetve újrahasznosítására jelenleg is hatályos törvény van érvényben. Az EU szabályozáshoz hasonlóan a magyar törvények szerint a gyűjtés, a feldolgozás és az újrahasznosítás költségeit a gyártóknak, az importőröknek, vagy a kereskedőknek kell állniuk. A miniszter asszony szerint ehhez a törvényhez már csak rendeletek hiányoznak, melyeket legkésőbb 2005-ig egész biztosan megalkot a környezetvédelmi tárca.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról