:

Szerző: Barna József

2003. február 27. 16:33

Az ST, a Philips és a Motorola megnyitotta közös kutatóközpontját

Jacques Chirac francia elnök és a három nagyvállalat vezetői ma ünnepélyes keretek között avatták fel az STMicroelectronics, a Philips és a Motorola együttműködésében felépített kutatási-fejlesztési központot a franciaországi Crolles-ban. A központban a következő generációs CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) gyártástechnológiák kidolgozása folyik majd.

[HWSW] Jacques Chirac francia elnök és a három nagyvállalat vezetői ma ünnepélyes keretek között avatták fel az STMicroelectronics, a Philips és a Motorola együttműködésében felépített kutatási-fejlesztési központot a franciaországi Crolles-ban. A központban a következő generációs CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) gyártástechnológiák kidolgozása folyik majd.

Az együttműködést még tavaly áprilisban jelentették be a vállalatok: ekkor csatlakozott a Philips, az ST és a tajvani TSMC szövetségéhez a Motorola. A két európai és az amerikai félvezetőgyártó óriás 2005-ig összesen 1,4 milliárd dollárt fektet a projektbe, míg a TSMC szellemi tőkével járul hozzá a közös munkához.

A Crolles 2 névre keresztelt kutató-fejlesztő központ épülete és az azt kiszolgáló infrastruktúra már elkészült, míg a berendezéseket most telepítik a létesítménybe. A vállalatok közleménye szerint már jelenleg is 450 mérnöknek ad munkát a központ, ám 2005-ig további 1200 munkahelyet teremtenek az intézményben, míg 4500-at a régióban.

A 300 mm-es szilíciumszeletekre fókuszáló Crolles 2 projektben a vállalatok közösen dolgoznak majd a 90, 65, 45 és 32 nanométeres gyártástechnológiák kifejlesztésén. A Motorola a SOI (silicon on insulator) technológia alkalmazása, a beágyazott MRAM-gyártás, valamint a rézalapú huzalozás terén szerzett tapasztalatait hozza a szövetségbe, míg az ST és a Philips az analóg CMOS, beágyazott DRAM és SRAM know-how-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.