Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 10. 13:38

Kevesebb a vezetékes telefon, több a várakozó

Egyre csökken a vezetékes vonalak száma -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) 2002. decemberi gyorsjelentéséből. Novemberről decemberre közel húszezerrel csökkent a vezetékes telefonnal rendelkezők száma, így az öt hazai távközlési vállalat (Emitel Rt., Hungarotel Rt., Matáv Rt., Monortel Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt.) összesen 3 652 525 bekapcsolt fővonallal zárta a tavalyi évet.

[HWSW] Egyre csökken a vezetékes vonalak száma -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) 2002. decemberi gyorsjelentéséből. Novemberről decemberre közel húszezerrel csökkent a vezetékes telefonnal rendelkezők száma, így az öt hazai távközlési vállalat (Emitel Rt., Hungarotel Rt., Matáv Rt., Monortel Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt.) összesen 3 652 525 bekapcsolt fővonallal zárta a tavalyi évet.

A vezetékes vonalak számának csökkenéséből adódik, hogy a 100 lakosra jutó telefonok száma a novemberi 36,1-ről egy tizeddel 36 százalékra csökkent. Érdekes ugyanakkor, hogy a telefonra várakozók száma nőtt: a novemberi alig hétezerről több mint hét és félezerre. Szintén nőtt -- igaz, csak egy ezrelékkel -- az ISDN fővonalak aránya: 100 bekapcsolt fővonalból 15,4 ISDN típusú. Az ISDN népszerűsége egyébként több mint egy éve töretlen; ha kismértékben is, de folyamatosan növekszik az előfizetők tábora.

A HÍF gyorsjelentéséből kiderül az is, hogy fővonalanként átlagosan 3 percet beszélünk (internetezünk, faxolunk) alkalmanként. A kezdeményezett hívások átlaga is nőtt a november havihoz képest, akkor ugyanis csak 2 perc 48 másodperc volt az átlagos telefonhasználati idő hívásonként. Összesen egy hónapban egyébként átlagosan 237 percen, azaz majdnem négy órán át használjuk a vezetékes telefonjainkat beszélgetésre, vagy valamilyen adatátvitelre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról