Szerző: Barna József

2003. február 4. 09:02

Közel 20 százalékkal növekedhet idén a félvezetőipar

[SBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) jelentése szerint tavaly a félvezetőipar globális árbevétele 140,7 milliárd dollárra rúgott, ami szerény növekedést jelent a megelőző évhez képest. A szervezet az idei évre közel 20 százalékos piacbővülést vár.

[SBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) jelentése szerint tavaly a félvezetőipar globális árbevétele 140,7 milliárd dollárra rúgott, ami szerény növekedést jelent a megelőző évhez képest. A szervezet az idei évre közel 20 százalékos piacbővülést vár.

A SIA globális eladási jelentése szerint tavaly decemberben 12,5 milliárd dollárra nőtt a félvezetőipar forgalma. A negyedik negyedévben az eladások összesen 37,6 milliárd dollárra rúgtak, ami a korábbi negyedévhez képest 1,9, míg a megelőző év hasonló időszakához képest 23 százalékos növekedésnek felel meg. Az év első három negyedévében a folyamatos növekedés mértéke 5,6, 5,8, illetve 8,2 százalék volt.

George Scalise, az SIA elnöke közleményében elmondta, hogy a 2001 utolsó negyedévében megkezdődött fellendülés a tavalyi év egészében folytatódott, és az iparág árbevétele éves szinten 1,3 százalékkal 140,7 milliárd dollárra nőtt. A növekedés az ázsiai/csendes-óceáni régióban kiemelkedő volt, ez kompenzálta a többi piacon tapasztalható visszaesést. Amerikában a forgalom 13 százalékkal, Európában és Japánban pedig 8-8 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékű fellendülés a vezeték nélküli eszközök piacán volt tapasztalható. A negyedik negyedévben kétszámjegyű százalékos növekedést produkáló mobilpiacnak köszönhetően 13,2 százalékkal nőtt a flash memóriák és 6,8 százalékkal a digitális jelfeldolgozó processzorok (DSP) forgalma.

Továbbra is a PC-piac adja a félvezetőipar legnagyobb szeletét: a teljes forgalom 30 százaléka származik személyi számítógépekben használt chipek eladásából. Decemberben a mikroprocesszorok és a memóriák forgalma 10,1, illetőleg 7,6 százalékkal nőtt. A tavalyi gyenge kereslet ellenére -- a SIA meglátása szerint -- vannak arra utaló jelek, hogy az idén a számítógépekre fordított vállalati kiadások (2000 után először) ismét növekedni fognak.

A szervezet 19,8 százalékos növekedést jósol az idei évre, míg 22 százalékos bővülést a 2004-es esztendőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról