Szerző: Barna József

2003. február 27. 10:37

Tovább csökkennek a memóriaárak

[Bloomberg] A memóriachipek árai hagyományosan visszaesnek az év első felében, amint az ünnepi szezont követően jelentősen csökken a kereslet a memóriamodulok iránt. Az utóbbi három napban a chipek árai újabb mélypontra zuhantak.

[Bloomberg] A memóriachipek árai hagyományosan visszaesnek az év első felében, amint az ünnepi szezont követően jelentősen csökken a kereslet a memóriamodulok iránt. Az utóbbi három napban a chipek árai újabb mélypontra zuhantak.

A DRAMeXchange adatai szerint a legkeresettebb, 256 Mbites DDR266 DRAM chipek ára tegnap 2,87 dollár volt, és a lapkák immár harmadik napja 3 dollár alatt voltak megvásárolhatók. Elemzők becslései szerint 4 dollár alatti árak esetén a memóriagyártók már veszteségesen állítják elő a chipeket, míg 2,50 dollárnál alacsonyabb árak esetében a termelés visszafogását választják a jelentős veszteségek helyett.

A 256 Mbites DDR266 chipek ára januárban még 6,12 dollár körül alakult, noha tavaly október óta mintegy kétharmadával csökkent. Az árcsökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a legnagyobb gyártók, így a Samsung és a Micron a keresletet jóval meghaladó mennyiségben forgalmazzák chipjeiket.

A német Infineon az utóbbi öt év során mindössze két évben számolt be nyereségről; a Micron Technology egyetlen évben volt nyereséges 1998 óta, míg a dél-koreai Hynix Semiconductor 1997 óta szintén csupán egy alkalommal ért el profitot. Elemzők korábban arra számítottak, hogy a rendkívül alacsony árak szükségszerűen egyes gyártók megszűnéséhez és piaci konszolidációhoz vezetnek majd, azonban eddig a vállalatok mindig találtak forrásokat a veszteségek finanszírozására.

Viszonteladóktól származó információink szerint a DDR SDRAM modulok árai hazánkban jelentősen csökkentek. Az elmúlt héten a 256 és 512 Mbyte-os modulok nagykereskedelmi ára 20-30 százalékkal esett vissza.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.