:

Szerző: Barna József

2003. február 7. 19:51

Az ATI kártérítést fizet becsapott részvényeseinek

[Bloomberg, HWSW] A kanadai ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy peren kívül megegyezett azokkal a részvényesekkel, akik még 2001 nyarán indítottak pert a vállalat ellen. Az ATI vállalta, hogy 8 millió dollár kártérítést fizet a panaszosoknak.

[Bloomberg, HWSW] A kanadai ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy peren kívül megegyezett azokkal a részvényesekkel, akik még 2001 nyarán indítottak pert a vállalat ellen. Az ATI vállalta, hogy 8 millió dollár kártérítést fizet a panaszosoknak.

A beadvány szerint az ATI 2000. január 13-a és 2000. május 24-e között számos, a részvényeseket és a piaci szereplőket egyaránt félrevezető, a cég valós pénzügyi és piaci helyzetét a valósnál jobb színben feltüntető sajtóközleményt adott ki. A részvényesek elsősorban azt kifogásolják, hogy az ATI az említett időszakban eltitkolta, hogy a termékei iránti kereslet jelentősen csökkent, s így a cég működésből származó jövedelmére vonatkozó előrejelzések is megalapozatlanok voltak.

A félretájékoztatott tulajdonosokat hidegzuhanyként érte az ATI által 2000. május 24-én kiadott profitfigyelmeztetés, melyben a cég meredeken lejjebb szállította korábbi előrejelzéseit. A bejelentés hatására akkor egy nap alatt a vállalat részvényeinek árfolyama 50 százalékkal esett vissza.

2002 júliusában a kelet-pennsylvaniai kerületi bíróság számos vádpontot megalapozatlannak talált, azonban fenntartotta, hogy az ATI félretájékoztatta a tulajdonosokat a Rage 128 grafikus processzorok státuszával, valamint a raktárkészletekkel kapcsolatban. A kanadai vállalat végül azért döntött a megegyezés mellet, mert -- amint közleményében szerepel -- "el kívánja kerülni a további pereskedést".

A megegyezés értelmében az ATI 8 millió dollár kártérítést fizet a panaszosoknak. Ez az összeg körülbelül 5 millió dollárral, részvényenként 2 centtel csökkenti majd a vállalat második negyedéves nyereségét. A fennmaradó 3 millió dollárt biztosításból térítik.

Az eset felkeltette a hatóságok figyelmét is. Az Ontariói Értékpapír-felügyelet (Ontario Securities Commission) tavaly decemberben jelentette be, hogy megvizsgálja a 2000. május 24-én kiadott profitfigyelmeztetés körülményeit. Az ügy kapcsán felmerült a bennfentes kereskedelem vádjának lehetősége is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.