Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 5. 11:34

A tőzsde nem volt elragadtatva a Hewlett-Packard és a Compaq fúziójától

A Wall Street nem fogadta kitörő lelkesedéssel a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülési terveit. A keddi tőzsdenapon mindkét vállalat részvényeinek árfolyama jelentősen visszaesett.

A Wall Street nem fogadta kitörő lelkesedéssel a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülési terveit. A keddi tőzsdenapon mindkét vállalat részvényeinek árfolyama jelentősen visszaesett.

A 20,3 milliárd dolláros ügylet révén létrejövő vállalat közvetlen riválisa lehet a világ legnagobb számítógépgyártójának, az IBM-nek és jelentősen megelőzné az eddigi vezető Dellt a PC-piacon, de az elkövetkező hónapokban az iparágban uralkodó viszonyok miatt komoly nehézségekre kell számítania az új HP-nak.

A vállalat vezetői szerint a létrejövő mammutcég teljesen megváltoztatja majd a piacot, azonban az elemzők nem osztják az optimizmusukat. Szakértők szerint a cég nagyon nehézkesen hozza majd meg azokat a költségcsökkentő lépéseket, -- például 15 ezer alkalmazott elbocsátását -- amelyek révén maximalizálhatóak az összeolvadásból származó előnyök.

A HP részvényei tegnap 18,7 százalékot estek, és ezzel öt éve nem látott mélységbe zuhantak. A papírok 18,87 dolláron zárták a tőzsdenapot. Így a hétfő este bejelentett felvásárlás értéke 25 milliárd dollárról 20,3 milliárd dollárra csökkent.

A Compaq részvényeinek árfolyama 10,3 százalékot esett, amely az elmúlt négy hónap legnagyobb mértékű csökkenése. A Compaq papírok 11,08 dolláron zártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról