Szerző: Barna József

2001. szeptember 28. 12:31

A Sun Microsystems alternatívája a Microsoft Passporttal szemben

[Sun] Az összesen több mint egymilliárd ember adataiért felelős 33 cég -- többek között az ActivCard, az American Airlines, az Apache Software Foundation, a Bank of America, a Bell Canada Enterprises, a Cingular Wireless, a Cisco Systems, a CollabNet, a Dun and Bradstreet, az eBay, az Entrust, a Fidelity Investments, a Gemplus, a GM, a Global Crossing, az i2, az Intuit, a Liberate Technologies, a Nokia, az NTT DoCoMo, az OReilly and Associates, az OpenWave, a RealNetworks, az RSA Security, a Sabre, a Schlumberger, a Sony Corporation, a Sprint, a Sun Microsystems, a Travelocity, a United Airlines, a Verisign, a Vodafone és még sokan mások -- több iparágra is kiterjedő szövetséget hozott létre Projectliberty.org néven, amelynek célja, hogy nyílt megoldást készítsen és alkalmazzon a hálózati személyazonosság kezelésére.

[Sun] Az összesen több mint egymilliárd ember adataiért felelős 33 cég -- többek között az ActivCard, az American Airlines, az Apache Software Foundation, a Bank of America, a Bell Canada Enterprises, a Cingular Wireless, a Cisco Systems, a CollabNet, a Dun and Bradstreet, az eBay, az Entrust, a Fidelity Investments, a Gemplus, a GM, a Global Crossing, az i2, az Intuit, a Liberate Technologies, a Nokia, az NTT DoCoMo, az O'Reilly and Associates, az OpenWave, a RealNetworks, az RSA Security, a Sabre, a Schlumberger, a Sony Corporation, a Sprint, a Sun Microsystems, a Travelocity, a United Airlines, a Verisign, a Vodafone és még sokan mások -- több iparágra is kiterjedő szövetséget hozott létre Projectliberty.org néven, amelynek célja, hogy nyílt megoldást készítsen és alkalmazzon a hálózati személyazonosság kezelésére.

Korábban példa nélkül álló együttműködést tanúsított a világ legnagyobb cégeinek és vállalatainak egy része: 33, összesen több mint egymilliárd vásárlót, alkalmazottat és üzleti partnert képviselő cég, amikor életre hívta a Liberty Alliance Project (www.projectliberty.org) szövetséget.

A Liberty Alliance Project tagjai -- amelyek különféle iparágak széles körét képviselik -- terveik szerint egy nyílt, megosztott megoldást hoznak létre a hálózati személyazonosság kezelésére, amely lehetővé teszi a bárhonnét történő egypontos bejelentkezést, a decentralizált hitelesítést és nyílt engedélyezést bármely, az internetre csatlakozó eszközről: a hagyományos asztali számítógépektől és mobiltelefonoktól kezdve a tv-kig, autókon és hitelkártyákon át a pénztárgépekig. A szövetség tagjai között megtalálhatók a világ legismertebb márkanevei és szolgáltatói, amelyeknek termékei, szolgáltatásai és partnerkapcsolatai lefedik a fogyasztói és ipari termékek, pénzügyi szolgáltatások, utazás, a digitális média, kereskedelem, telekommunikáció és technológia széles körét.

Bármely szervezet, amely érdeklődik a Liberty Alliance Project iránt, a részleteket a www.projectliberty.org címen találhatja meg. A Liberty Alliance Project a tervek szerint azonnal megkezdi egy, az üzleti gyakorlatokra, a személyes adatok kezelésére, a fogyasztói elterjedésre, illetve a technológiai fejlődésre vonatkozó terv -- roadmap -- elkészítését.

"Nemrégiben vált világossá, hogy a felhasználót azonosító és hitelesítő szoftver az egyik kulcsfontosságú építőköve a kialakulóban lévő internetes operációs rendszernek" -- vélekedett Tim O'Reilly, az O'Reilly & Associates műszaki kiadó alapítója és vezérigazgatója (a cég a nyílt forráskódú szoftver és az internetes szabványos lelkes szószólója). "Alapvető fontosságú, hogy széleskörű konszenzus alakuljon ki azt illetően, hogy ezt a technológiát ne birtokolhassa, és ne befolyásolhassa a piac egyetlen szereplője sem. Ehelyett egy nyílt, elosztott rendszert kívánunk kialakítani, amelynek implementációi számos technológiai szolgáltatótól elérhetőek lesznek, és a személyes azonosítókat több, egymással bizalmas, hitelesített viszonyban lévő cég adja majd ki. A Project Liberty igen fontos lépés ez irányban. Remélem, hogy egy olyan kölcsönös együttműködési fórum jön létre, amellyel összehangolhatók az egyes szoftver- vagy szolgáltatásgyártók egyedi személyazonosság-kezelő rendszerei."

"A biztonság és a személyazonosság kezelése szinte minden, a digitális világban történő dolog fontos része" -- mondta Esther Dyson, az EDventure Holdings elnöke, az ICANN korábbi elnöke (az ICANN szabályozza az internetes infrastruktúrát, többek között a Domain Name Systemet). "Mindenhez közünk van: a személyes adatok kezeléséhez, a névtelenséghez, az adatok integritásához, a vagyontárgyak biztonságához, a szólásszabadsághoz, a törvényességhez, a bizalomhoz és a bizalom kiérdemléséhez, a márkanevek használatához, a hirdetők és a hirdetések megcélzott rétegeinek láthatóságához. Éppen ezért fontos az egyén számára, hogy kényelmes módon azonosíthassa magát (és a másik felet)."

A Liberty Alliance Project három fő célja:

  1. Lehetővé tenni az egyes fogyasztók és cégek számára, hogy biztonságos módon kezeljék a személyes adatokat. Ez lehetővé teszi a személyes vagy egyéni információ gyűjtésének decentralizáltságát, illetve segíti a kölcsönös együttműködést és a szolgáltatások biztosítását a különféle hálózatokon keresztül.
  2. Univerzális, nyílt szabvány készítése az ún. "egypontos bejelentkezéshez" (single sign-on), amelyre a felhasználók és a szolgáltatók támaszkodhatnak és kihasználhatják a kölcsönös együttműködéshez.
    Az egypontos bejelentkezéssel a felhasználóknak elég lesz egyszer bejelentkezniük ahhoz, hogy elérjenek egy sor, a Liberty szabványt használó hálózati szolgáltatást különféle webhelyeken, még akkor is, ha ezeket a szolgáltatásokat más-más cégek biztosítják.
  3. Nyílt szabvány kialakítása a hálózati személyazonosság kezeléséhez a különféle internetes eszközökhöz.
    Ezáltal a hálózati szolgáltatásokat és az ezek alapjául szolgáló infrastruktúrát biztosító cégek egy semleges, nyílt szabványt alkalmazhatnak mindenütt, ahol csak az internet hozzáférhető, és biztonságos, megbízható személyazonosság-hitelesítési rendszert használhatnak a kézi eszközökben, autókban, hitelkártyákban --gyakorlatilag minden, az internetre csatlakozó eszközben.

A Liberty Alliance Projectről

A Liberty Alliance Project (www.projectliberty.org) egy szervezet, amelynek célja, hogy nyílt, megosztott, egypontos bejelentkezési és személyazonosság-hitelesítési megoldást hozzon létre a digitális gazdaságban minden olyan eszközhöz, amelyik az internetre kapcsolódik. A szövetség tagja lehet bármely kereskedelmi és nem kereskedelmi szervezet.

Megjegyzés: A Liberty a kezdeményezés kódneve. A tagok a szövetség felépítésére és a szellemi tulajdon közös fejlesztésére vonatkozó megállapodását várhatón 60 napon belül véglegesítik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról