Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 10. 16:36

9,6 százalékkal csökken idén az otthoni PC-k piaca

Az IDC piackutató cég frissen közzétett tanulmánya szerint az otthoni PC-eladások idén 9,6 százalékkal csökkennek majd, szemben a korábban becsült 0,2 százalékkal.

Az IDC piackutató cég frissen közzétett tanulmánya szerint az otthoni PC-eladások idén 9,6 százalékkal csökkennek majd, szemben a korábban becsült 0,2 százalékkal.

A piac visszaesésében kulcsfontosságú szerepe van az amerikai és a japán fogyasztóknak, ugyanis a második negyedév során az Egyesült Államokban tavalyhoz képest 21,8 százalékkal csökkentek az otthoni PC-eladások, a japán piac pedig a tavalyi közel 50 százalékos bővülés után 10,2 százalékkal esett vissza.

A gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt az IDC úgy véli, hogy az otthoni PC-eladások nem nőnek jelentős mértékben a második félév során, még a Windows XP várható hatása ellenére sem.

A vállalati PC-eladások növekedése is lassul. Az USA-ban tavaly mért 6,1 százalékos növekedés idén várhatóan 5,2 százalékra csökken majd. Az egész világra vetítve 3,2 százalékos növekedést vár az IDC, szemben a tavalyi 10,5 százalékos bővüléssel.

A tanulmány szerint az otthoni PC-k eladásai 2002 mádosik felében indul ismét növekedésnek, de a kulcsfontosságú amerikai piac csak 2003-ban talál majd magára. A vállalati PC-k eladásai szintén növekedésnek indulnak 2002 végén - állítja az IDC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról