Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 19. 11:59

Westel "Mobil Multimédia Nap" rendezvényén mutatta be a mobil kommunikáció jövőbeli lehetőségeit

A Westel Mobil Távközlési Rt. mobil multimédia stratégiájának részeként ma kísérleti mobilmultimédia napot rendezett, amelynek keretében bemutatta, hogy milyennek képzeli a holnap médiumát a GPRS által biztosított nagy sávszélességen, a ma rendelkezésre álló eszközökön.

A Westel Mobil Távközlési Rt. mobil multimédia stratégiájának részeként ma kísérleti mobilmultimédia napot rendezett, amelynek keretében bemutatta, hogy milyennek képzeli a holnap médiumát a GPRS által biztosított nagy sávszélességen, a ma rendelkezésre álló eszközökön.

A Westel Mobil Távközlési Rt. kialakította hosszútávú mobil multimédia stratégiáját, mely meghatározza a mobil kommunikáció nyújtotta lehetőségek teljesértékű kihasználásához szükséges feladatokat és fejlesztési irányokat. A stratégia egyik első gyakorlati megvalósulása a "Jövő kapcsolatai" címmel ma megrendezett kísérleti Mobil Multimédia Nap, amelynek felvezetéseként a Westel a budapesti Westel Enternet bemutatóteremben prezentációval egybekötött sajtótájékoztatót rendezett. A cég a nap folyamán olyan professzionális multimédiás tartalom-szolgáltatást kínál, mint a hétköznapokon az sms és wap biztosította szűkebb sávszélességen.

A Mobil Multémédia Napra a Westel elkészítette három tartalomszolgáltatásának mobil multimédiára optimalizált változatát és bemutatja, hogy milyen lehetőségeket rejt a nagyobb sávszélesség és a színes kijelző a videók és zenék letöltése során. A technikai kísérlet mellett a nap fő célja annak megvizsgálása, mi lehet az a vonzó tartalom, mellyel kitölthetőek a mobil adatátvitel nyújtotta robbanásszerűen bővülő információs és szórakozási lehetőségek.

A Westel+Press szerkesztősége erre a napra televíziós stábbal egészült ki, hogy a friss közéleti- és sport-híranyagot mozgóképpel és hangfelvételekkel is illusztrálhassák a wp.hu weboldalon. A 777sms.hu weboldal egy napra átlépi az sms adatátvitel kereteit: rövidfilmeket, filmelőzeteseket, MP3 zenét és számos egyéb multimédia érdekességet lehet letölteni az arra alkalmas mobil eszközökre.

Ugyancsak ma mutatkozik be a 777sms új integrált webes és wapos szolgáltatása, melynek segítségével a felhasználók elkészíthetik saját web- és wap-oldalaikat is a site keretein belül. A www.westel.hu információs weboldal mobil multimédia változatáról egyebek között letölthetőek lesznek a Westel legemlékezetesebb reklámvideói is.

A kísérletek alapja a Westel Mobil Távközlési Rt. által az országban elsőként elindított kereskedelmi GPRS szolgáltatás. Noha a GPRS technológia által biztosított sávszélesség lehetővé teszi az asztali PC-ken megszokott webes tartalom átvitelét, a mobil multimédiára optimalizált weboldalak tartalma asztali PC-vel nézve meglepően egyszerű, szerény. Ezért ezek célszerűen csak mobil eszközökről érhetőek el, ezek közül is elsősorban a Nokia 9210 Kommunikátorral vagy GPRS telefonnal összekapcsolt nagyobb kapacitású Pocket PC eszközökkel.

A "jövő kapcsolatainak napján" ezek a drága eszközök "zsebtévévé" alakulnak, a tenyérnyi készülékek kis képernyőjén megjelenő szakadozott mozgóképet a jövőben mobiltelefonon elérhető műsorok előfutárának kell tekinteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról