Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 19. 17:58

Mobiltelefon előlapok és csengőhangok: többmillió dolláros kár éri a jogtulajdonosokat

A mapaság kapható mobiltelefonok közül nagyon soknak cserélhető az előlapja és egyéni csengődallamot is letölthetünk rájuk.

A mapaság kapható mobiltelefonok közül nagyon soknak cserélhető az előlapja és egyéni csengődallamot is letölthetünk rájuk.

A vásárlók az üzletekben számtalan festésű előlap közül választhatnak, egyeseken csupán egy "Nokia" vagy "Ericsson" felirat olvasható, de vannak különféle márkanevekkel (Coca-Cola, BMW, stb.) vagy népszerű figurákkal (Micimackó, Star Wars, Garfield, Pokémon, ...) díszített példányok is.

A gond csupán az, hogy a színes előlapokon szereplő márkanevek vagy figurák rendszerint a jogtulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül szerepelnek a kiegészítőkön. Az ismeretlen távol-keleti gyártók portékája ebben a formában jogsértő, de a mobiltelefonokkal foglalkozó üzleteket általában a legcsekélyebb mértékben sem zavarja, hogy "gagyival" kereskednek.

Természetesen léteznek olyan előlapok is, amelyeknek a gyártója kifizette a megfelelő jogdíjakat. Azonban ezek a távol-keleti "hamisítványok" többszörösébe kerülnek és ezért egyáltalán nem vonzók a vevők számára. Ki fizetne háromszor-négyszer többet egy ugyanolyan darab műanyagért?

Hasonló helyzet alakult ki a csengőhangok körül. Számos weboldal létezik, ahol a legújabb slágereket kínálják mobiltelefonra tölthető csengőhangként, de a szolgáltatók aligha fizették ki a lemeztársaságoknak járó jogdíjakat. Egyes becslések szerint az ilyen szolgáltatók napi 750 ezer dollárral rövidítik meg a lemezkiadó vállalatokat.

Tavaly az EMI 20 millió dollárra perelte be a letölthető csengőhangokat kínáló Yourwireless.com-ot, de az ügy végül peren kívüli egyezséggel zárult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról