Szerző: Barna József

2001. szeptember 8. 11:28

Az Intel a Pentium 4-szabalmak megsértéséért bepereli a VIA-t

[CNET] Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy a kisebb alaplapgyártók után az AOpen is tervezi a VIA P4X266, DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4-es chipkészletére épülő alaplap megjelentetését, ami jelentős presztízsgyőzelmet jelent a VIA számára. Azonban ma már csupán azt írhatjuk, hogy jelentene , ugyanis tegnap a delaware-i kerületi bíróságon az Intel szabadalomsértési keresettel élt a VIA és az S3 Graphics ellen. A beadványban az szerepel, hogy a VIA a P4X266 és az integrált grafikus vezérlővel rendelkező P4M266 alaplapi chipkészleteinek bejelentésével és piacra dobásával öt Intel-szabványt sértett.

[CNET] Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy a kisebb alaplapgyártók után az AOpen is tervezi a VIA P4X266, DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4-es chipkészletére épülő alaplap megjelentetését, ami jelentős presztízsgyőzelmet jelent a VIA számára. Azonban ma már csupán azt írhatjuk, hogy jelentene, ugyanis tegnap a delaware-i kerületi bíróságon az Intel szabadalomsértési keresettel élt a VIA és az S3 Graphics ellen. A beadványban az szerepel, hogy a VIA a P4X266 és az integrált grafikus vezérlővel rendelkező P4M266 alaplapi chipkészleteinek bejelentésével és piacra dobásával öt Intel-szabványt sértett.

Amint az már szinte unalomig ismert, a VIA -- szemben az ALi-val, a SiS-szel és az ATi-val -- a szükséges Intel-licencek megvásárlása nélkül jelentette be, illetve dobta piacra termékét, abban bízva, hogy az S3 Graphics közös vállalat révén birtokában van a korábbi S3 összes szabadalmának, így a Pentium 4 mikroprocesszor támogatásához szükséges szabványoknak is. Így a tajvani gyártó a szigetországbeli lojális konkurenseknél, mi több, az Intelnél is hamarabb jelenhetett meg a piacon termékével, ráadásul -- azáltal, hogy nem kell 5 dolláros, eladott darabonkénti licencdíjat fizetnie az Intelnek -- jelentősen olcsóbban is forgalmazhatja a vitatott termékeket.

Az Intel tegnapi keresetében azonban a puszta kártérítésen túl azt is kéri, hogy a bíróság végzésben tiltsa meg a VIA-chipkészlet árusítását mindaddig, amíg végeleges döntés nem születik az ügyben. A VIA elnök-vezérigazgatója, Wen Chi Chen még 1999-ben, a Pentium III-mal kapcsolatos pereskedés során nyilatkozta a következőket: "Az Intel ötször perelte be a Cyrixet, és egyszer sem nyert. Az Intel egyszerűen imádja a pereket."

Chuck Mulloy, az Intel szóvivője szerint a beadvány alapját az képezi, hogy az S3 licencei nem öröklődtek át a vállalat átalakulását követően. Mi több, tette hozzá, a VIA két chipkészlete az S3-mal kötött licencmegállapodásnak sem felel meg, noha nem bocsátkozott ezzel kapcsolatban részletekbe. Csak annyit említett még, hogy elméletileg így az Intel az összes olyan számítógép- és alaplapgyártót is beperelheti, amelyik alkalmazza a terméket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról