:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 13. 13:52

A terrortámadások után hirtelen megnövekedett internetes forgalom több helyen fennakadásokat okozott

[TechWeb] Az Egyesült Államokat ért terrortámadás nyomán olyen mértékben növekedett az Internet-forgalom, amilyenre talán még nem volt példa a hálózat történetében.

[TechWeb] Az Egyesült Államokat ért terrortámadás nyomán olyen mértékben növekedett az Internet-forgalom, amilyenre talán még nem volt példa a hálózat történetében.

A World Trade Center déli épületének összeomlása után a felhasználók rávetették magukat az internetes híroldalakra. Az internetes forgalmazt mérő Matrix.Net szerint a támadások után a websiteok átlagos elérhetősége a szokásos 88-96 százalékról 8 százalékra csökkent.

A híroldalakat különöse nehéz volt elérni. A New York Times Digital szóvivője szerint a NYTimes.com oldalt kedden 11,5 milliószor töltötték le, ami új rekord a site történetében. Az eddigi 9,6 milliós csúcsot tavaly, az elnökválasztás másnapján regisztrálták.

A hirtelen megnövekedett forgalom miatt sokan nem tudták elérni az oldalakat, ezért számos site eltávolította weblapjáról a grafikus elemeket és hirdetéseket, hogy lecsökkentsék a terhelést.

"Már az első órában eltávolítottuk a grafikákat és hirdetéseket az egész site-ról. Ezen felül megszüntettük a tartalom eléréséhez szükséges személyes regisztrációt is" - mondta a Times Digital szóvivője.

A Times Digital rendszergazdái szerencsére idejében át tudták kofiguráéni a szervereket, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett forgalom adatszükségleteit. "Voltak már ilyen napjaink korábban is, tudtuk, mit kell tennünk" - mondta a szóvivő.

Az MSNBC.com is hasonló ugrást tapasztalt a látogatók számában. "Az események után röviddel már 10-szer annyi látogatónk volt, mint rendesen. Egy időben összesen 300-400 ezer felhasználó volt online" - mondta a cég szóvivője. Az MSNBC.com szintén lecsupaszította az oldalát, eltávolította a képeket és videókat. További webszervereket állítottak be, sőt, külső internetszolgáltatók segítségét is kérték.

Az egyik ilyen cég volt az Akamai Technologies, amelynek társalapítója és műszaki igazgatója, Daniel C. Lewin, azon a repülőgépen utazott, amelyet a terroristák eltérítettek és amely a World Trade Center épületére zuhant.

A hirtelen forgalomnövekedés csak pár óráig tartott, és ahogy a site karbantartók és rendszergazdák megtették a megnövekedett látogatószám kezeléséhez szükséges lépéseket, minden visszatért a megszokott kerékvágásba.

"A website-ok elérhetetlensége csupán egy órán keresztül tartott. Egyes site-ok a megváltoztatták a tartalmukat, hogy több felhasználót tudjanak kiszolgálni, és kis idő elteltével az internetezők is abbahagyták a hasztalan próbálkozást és más információforrást kerestek" - mondta a Matrix.Net műszaki igazgatója, John Quarterman.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.